Vanaf zaterdag 12 maart in Zottegem: gratis expo in kunsthuis CAS (Noordtraat) met focus op het menselijk lichaam

Vanaf vandaag zaterdag 12 maart tot maandag 4 april kan je in kunsthuis CAS (Contemporary Art Space) in de Noordstraat in Zottegem terecht voor de tentoonstelling ‘If you want my body’ waarbij de focus ligt op het menselijk lichaam. De toegang is gratis.

CAS-Zottegem richt kijker op menselijk lichaam

De seizoensopenende expo in CAS Zottegem draagt de titel ‘If you want my body’, een zin uit een song van Rod Stewart. Binnen dit thema brengt CAS vier kunstenaars samen die in hun werk een focus leggen op het menselijk lichaam. Marcel Berlanger, Femke Gerestein, Jan De Nys en Sacha Eckes doen dat vooral in tekeningen, foto’s en schilderwerk. De tentoonstelling loopt over vier weekends, van 12 maart tot 4 april.

If You Want My Body

Al sinds mensenheugenis verheerlijken kunstenaars allerhande de mens en het menselijk lichaam. Zoals de muzikant Rod Stewart in zijn song ‘Do you think I’m sexy’ vraagt of je zijn lichaam wil, zo vraagt ook de selectie van kunstenaars voor de nieuwe seizoensopenende expo van CAS-Zottegem in haar werken aandacht voor de human body.

Jan De Nys

Kern van de expo vormen de digitaal bewerkte foto’s van Jan De Nys (°1949, Aalst), voormalig bezieler van de Aalsterse kunstruimte In Situ en curator van tentoonstellingen. Sinds enkele jaren richt Jan zich weer op het eigen beeldend kunstenaarschap, waarbij hij vertrekt van fotobeelden uit zijn archief. Met die beelden vormt hij digitale composities, die hij vervolgens ‘abimeert’, zoals je vaak verweerde restanten op reclamepanelen ziet. Jans stijl is direct, ruw en morsig. Hij is beïnvloed door het nouveau réalisme uit de jaren ’70. Centraal staan meestal lichamen van anonieme, ‘beschadigde’ personages, onder meer in een reeks variaties op een naakt, ‘bespat’ vrouwenlichaam mert zware borsten in herfstkleuren of een intens portret van een oudere dame met mondmasker.

Marcel Berlanger

Jan De Nys heeft in het verleden al vaker samengewerkt met Marcel Berlanger (°1965, Brussel), wiens werk het midden houdt tussen hyperrealisme en abstractie, tussen fotografie en schilderkunst. In CAS toont hij vooral werk van kleiner formaat, waarin hij op minder traditionele ondergronden, zoals aluminium of polyester, menselijke portretten – die hij recycleert uit tijdschriften – doorgaans combineert met abstracte motieven. Deze combinaties wekken herkenbaarheid, maar tegelijk bevreemding op bij de toeschouwer. De beeldtechniek van televisie- of computerschermen en de kenmerkende pixelating, bootst Marcel schilderkundig na. Het resultaat zijn enigszins verstoorde, wazige beelden, die scherper worden naarmate de toeschouwer afstand neemt van het werk.

Femke Gerestein

Ook Femke Gerestein (°1982, Middelburg NL) richt zich op het menselijk lichaam, meer in het bijzonder op het eigen lichaam. In CAS Zottegem toont zij onder meer een grafiettekening op groot formaat, waarin zij haar lichaam heeft verstopt en zodoende opgaat in de omgeving. Femke werkt maandenlang aan haar grafiettekeningen, die een hoge mate van detaillering tonen. Naast de tekening toont zij in CAS ook fotografisch werk. Daarin heeft zij momentopnames van zichzelf vastgelegd terwijl zij naakt beweegt op een oppervlak van grafietpoeder. Haar huid neemt als een gom het grafiet op en verspreidt het poeder in ongecontroleerde vegen rondom haar. Door de beweging lijkt zij te verdwijnen in dat ‘besmeurde’ oppervlak, wat tegelijk intimiteit en bevreemdende afstand creëert.

Sacha Eckes

Het schilder– en tekenwerk van Sacha Eckes (°1971, Brugge) doet collagematig en speels aan, waarbij de personages die vaak centraal staan, stripfiguurachtig aandoen en opgaan in een bijzonder kleurrijk vlakken- en lijnenspel. Zij heeft in CAS een muur als canvas gebruikt, waarop zij met een reeks kleinere werken een nieuwe compositie gecreëerd heeft. Daarin spelen lichamelijkheid en seksualiteit een grote rol. Op een andere muur heeft ze met een reeks schilderwerken een soort van speelse toren gecreëerd, als een installatie op zich weer een nieuw kunstwerk is geworden.

Praktisch

De expo ‘If You Want my Body’ in CAS, Noordstraat 39 te Zottegem, loopt van 12 maart (dag van de opening) tot 3 april 2022, telkens op zaterdag en zondag van 15 tot 18 uur of op afspraak tijdens de week (tel. 0496 48 10 47)