Veel waardering voor Repair Café

Stop de weggooidrift en verminder de gigantische afvalberg

Op zaterdag 12 maart werd in het GILO, Geraardsbergsesteenweg 69, in Oosterzele opnieuw een ‘Repair Café’ georganiseerd. Tientallen Oosterzelenaars grepen de kans om hun defecte toestellen te laten repareren. De kopstukken van de vereniging Repair Café blikken heel tevreden terug op deze editie. Oosterzelenaars konden hun defecte spullen laten herstellen door reparateurs. Gratis is helemaal in. De fiksers hebben het alweer eens mooi gefikst. Ze gingen opnieuw enthousiast en gedreven aan het werk. De bezoekers reageerden heel lovend. Veel waardering voor de inspanningen en de goede raad van de medewerkers van het Repair Café.
Het bleek nog maar eens. Allerlei spullen waar eigenlijk niet veel mis mee is werden door de fiksers hersteld. Met het Repair Café wil men de weggooidrift stoppen en de gigantische afvalberg verminderen. Zonde eigenlijk, spullen die nog gerepareerd kunnen worden, worden nog al te vaak zomaar afgedankt. Repareren is een goede manier om daar iets aan te doen. Al snel – voor 10 u al – sijpelden de eerste bezoekers binnen. Er werd nogal gereedschap aangeboden dat dringend moest hersteld worden. Er worden toestellen aangeboden waar serieus mee geklungeld werd, zoals de heggenschaar van uw reporter. En zie, opnieuw snoeiklaar. Dankzij de ‘fiksers’ kregen veel stukken een nieuw leven. Doel is een milieu- en maatschappijvriendelijk project op de sporen te zetten. Het zorgt niet alleen voor minder afval, ze veranderen ook het bewustzijn.  Maar wie geen spullen had om te laten herstellen kon ook naar het café komen voor een kopje koffie, biertje, frisdrank, lekker taartje,…én heel belangrijk voor een praatje. Het ‘Repair Café’ is inderdaad ook uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats. Er worden dranken geserveerd tegen wel erg democratische prijzen.
Het eerste Repair Café vond plaats op 7 maart 2015. Het idee ontstond binnen het bestuur van KWB Oosterzele. Een lovenswaardig initiatief.  We vergeten dat we geen onuitputtelijke bron hebben aan grondstoffen. Het FV Repair Café Oosterzele blijft gelukkig repareren promoten als alternatief voor klakkeloos weggooien. Het wil ook dé reparatiekennis behouden. De waardering sprak boekdelen en wordt beschouwd als een steun in de rug om het Repair Café onverdroten voort te zetten. Hartelijk dank gaat uit naar de organisatoren, de fiksers, de medewerkers. Hartelijk dank. Ronduit een mooi initiatief in Oosterzele.
En ook Femma Oosterzele werkt verder mee aan het Repair Café. Was er geen tijd meer of geen fikser meer vrij tijdens het Repair Café op 12 maart? Of paste het moment niet voor jou? Dan is er goed nieuws. Dankzij Femma kan je textielherstellingen (maximum 4 stuks, geen lange ritsen) aanbieden tijdens de Femma-naailessen op dinsdag 15 maart tussen 19 u en 20 u in de Basisschool De Appelaar (voorheen IZOO). (mvdv, foto’s ddl)