Zaterdag 19 maart: feestelijke opening bloemenseizoen Rijk Bos Bloemen in Elene

Op zaterdag 19 maart opent het nieuwe bloemenseizoen van de bloemenboerderij Rijk Bos Bloemen in Elene. “En niet alleen het nieuwe seizoen opent die dag, ook de aarde wordt letterlijk geopend. Trekpaarden zullen die dag het land bewerken”, aldus ‘bloemenboerin’ Marieke.

Bloemenboerin Marieke De Vos woont op hoeve Rijkbos en teelt er biologische snijbloemen. Ze wil mensen terug in contact brengen met landbouw en natuur.

“Rond het bloemenveld van 36 are, hebben we ook een een dierenweide, een voedselbosje, bijenkasten, gezellige rustplekjes en een speelplek voor kinderen. Ik wil een plek vol
schoonheid en kleur creëren waar jong en oud zich thuis voelt’. Gebaseerd op het concept van CSA (Community Shared Agriculture) of gemeenschapslandbouw wil ik een verhaal van eerlijke en nieuwe landbouw schrijven. En dat doe ik samen met maar liefst 200 deelnemers die tot wekelijks hun eigen bos seizoensbloemen komen plukken op de bloemenboerderij.”

Naast een oogstfeest, samenwerkdagen en pluk- en schikworkshops, is er jaarlijks ook een startmoment waar de deelnemers het begin van het nieuwe bloemenseizoen vieren. De deelnemers zullen de eerste narcissen kunnen plukken. Om 13u plaatsen we samen een 6m hoge paal met een torenvalkkast’ gaat ze verder ‘én niet alleen het seizoen opent, ook de grond wordt geopend die dag. De trekpaarden van Corentin Hannon en Eva Fillet zullen het land klaarleggen.”

De paarden Sitor en Lila zijn er helemaal klaar voor bevestigt Corentin.

“Paardentractie is géén stap terug in de tijd, maar juist één vooruit” zegt Hannon. “Door met ons te werken, kiest de bloemenboerin van Rijkbos o.a. voor het werken met duurzame energie en voor een bodemvriendelijke bewerking”

“Nadat de grond klaar gelegd is door de paarden, kan het Rijk Bos Bloemen-team verder aan de slag”, besluit Marieke “Al bijna duizend zaailingen staan klaar om uitgeplant te worden. Zeker nu, in een tijd met veel oorlogsberichten, wil ik hier graag de mooiste bloemen laten bloeien en zo voor toch wat meer kleur en licht zorgen”