De leerlingen gaven er samen met de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) en het gemeentebestuur van Herzele het goede voorbeeld.
“Met de waterfanfare stapten ze Herzele rond om de waterproblematiek onder de aandacht te brengen”, aldus Heidi Knop, schepen van duurzame ontwikkelingssamenwerking.
Met muziek, aangepaste teksten en bijhorende spandoeken willen ze zo het signaal geven dat mensen bewust met water moeten omgaan. Dat wil zeggen, niet vervuilen en ook niet verspillen.
Ze gaven ook nog enkel tips mee om minder (drink)water te verspillen, want “voorkomen is beter dan genezen” geldt ook voor watervervuiling.
Binnenshuis
- Gebruik de juiste hoeveelheid schoonmaak- of afwasmiddel. Een grotere hoeveelheid zorgt niet voor een beter resultaat. Gebruik biologisch afbreekbare producten.
- Giet nooit schadelijke producten door de riolering. Vermijd deze producten en gebruik milieuvriendelijke alternatieven.
- Herstel lekkende kranen snel. Zo bespaar je per uur tot 4 liter drinkbaar water.
- Zet de (af)wasmachine pas op als deze volledig vol is.
- Installeer een toilet met spaartoets.
- Neem een douche in plaats van een bad en bespaar gemiddeld 90 liter water.
- Laat het water niet lopen tijdens het tandenpoetsen of handen wassen.
Buitenshuis
- Te veel (kunst)mest in de tuin is niet nodig. Planten nemen enkel wat ze nodig hebben. De rest wordt door de regen weggespoeld en vervuilt het grond- en oppervlaktewater. Zelf je keuken- en tuinafval composteren is een goedkope en milieuvriendelijke oplossing voor kunstmest.
- Vermijd het gebruik van onkruidverdelger en insectenpoeder. Er zijn milieuvriendelijke alternatieven. Zo kan je met sterke koude thee bladluis verjagen van je planten. Slakken worden afgeschrikt door salie, rozemarijn en tijm. Een bodem bedekt met boomschors, dennennaalden of zaagsel blijft beter onkruidvrij.
- Gebruik regenwater voor je planten, auto en toilet.