foto Jo De Visscher

Ontwerpster Jo De Visscher zet punt achter eigen kledingmerk

Grote verrassing in de Gentse modewereld

Het was een grote verrassing in de Gentse modewereld toen Jo De Visscher bekend maakte dat ze na 28 collecties een punt zet achter haar eigen kledingmerk. Een gemakkelijk besluit was het niet, maar JDV is nu opgelucht dat ze de knoop definitief heeft doorgehakt. Natuurlijk is het jammer dat ze stopt maar Jo De Visscher is realistisch. Medio oktober 2022 valt het doek in de modezaak in de Hoornstraat 6, het opvallend blauw pand in Gent. De mededeling maakte bij haar klanten veel reacties los. ‘Echt spijtig, we komen hier al jaren, we voelden ons in de kleren van Jo De Visscher echt heel goed, heel chic, we zullen het enthousiasme missen waarmee ze zich elk seizoen inzette’, klinkt het bij veel trouwe klanten.  De wereld van de echte vrouw. In haar winkel wordt elke vrouw bijzonder. Velen proberen haar nog tot andere ideeën te brengen, maar Jo De Visscher blijft bij haar besluit. ‘Met de zomercollectie ‘Three Sisters’ neem ik afscheid, het sluitstuk van 14 bijzondere jaren’, legt Jo De Visscher uit. Wie nog iets unieks wil zal zich moeten reppen, de collectie 2022 is de laatste. Samen met de winkel verdwijnt ook het atelier.

 

foto Jo De Visscher

Hoe het begon. Jo De Visscher, met roots in Scheldewindeke, nam in 2008 een carrièreswitch. Ze ruilde haar loopbaan in de kunstrestauratie in voor een eigen JDV – kledingmerk. Heel gedurfd van Jo. Maar blijkbaar hoort de wereld toe aan de durvers. De Visschers zijn doorzetters. En zie, het kledingmerk Jo De Visscher werd een mooi succes. Verrassend is het wel, na precies 28 collecties wordt een orgelpunt geplaatst achter haar modemerk. Veel dames vonden de weg naar de winkel in de Hoornstaat. Van meet af aan staat ‘jodevisscher’ voor tijdloze vrouwenkledij. Made to fit, eerlijk, kwalitatief en duurzaam.  Jo De Visscher: ‘Net daar wringt het. De snelheid van de seizoenen, het solden systeem en de onzekerheid over de stoffenkwaliteit maken dat ik niet meer aan mijn eigen waarden kan voldoen. Aan mijn DNA wil ik echter niet raken. Het is mijn gids  om keuzes te maken en nu moet ik teveel compromissen sluiten. Vandaar mijn beslissing om te stoppen. Ik doe dit allesbehalve met een zwaar gemoed en wil die laatste maanden dan ook graag feestelijk beleven. Ik ben dankbaar om al het moois dat er was, en ook om wat er komt’, zegt een vastberaden Jo.

foto Jo De Visscher

Er wordt nu afgerond in stijl met ‘Three Sisters’, een collectie die onverwacht een extra laag kreeg. ‘Three Sisters’ is vernoemd naar de gelijknamige landbouwtechniek van de Sioux, waarbij maïs, bonen en pompoen samen worden geplant. Om te kunnen groeien zijn ze afhankelijk van elkaar. Het inspireerde JDV voor haar allerlaatste collectie. Gaandeweg zag ze ook de link met haar kernteam. Ze heeft veel woorden van lof voor Heleen en Barbara, er is veel mogelijk als drie sterke creatieve vrouwen de krachten bundelen.

 

Speelde corona parten? ‘Toch niet, het is niet wegens de pandemie of financiële beslommeringen, maar door de aard van de modesector. Ik heb het gevoel door de snel opeenvolgende collecties dat ik telkens weer opnieuw in een hels tempo een race tegen de klok moet lopen. Rusten zit er eigenlijk nooit meer in’, evalueert Jo De Visscher. Door de enorme tijdsdruk kon ze haar creativiteit niet altijd tonen zoals ze wou. De dynamiek in de modewereld is veranderd. De digitale manier van werken is ook een minder aantrekkelijke wereld. Intimiteit is er niet.

Jo De Visscher mag best trots zijn op haar collecties, op haar modelabel. Ze heeft wel nog iets in petto om dat hoofdstuk in haar leven af te sluiten. Hoe of wat is voorlopig nog een geheim. Wordt vervolgd. Na al die hectische jaren, wil ze volop genieten van haar vrijheid. Maar haar creativiteit zal nooit verdwijnen. Info: https://www.jodevisscher.be. (mvdv, foto’s jdv)