Brakel voert strijd tegen dikkedarmkanker

Tijdens de actiemaand dikkedarmkanker in maart wil de gemeente Brakel de strijd tegen dikkedarmkanker extra in de kijker zetten. Naast een publireportage in het lokaal infoblad, nodigden ze ook Dr. Diederik Dooremont (AZ Sint-Elisabeth Zottegem) uit op de algemene vergadering van hun seniorenadviesraad. Dit doen ze in samenwerking met Logo Gezond+ vzw en het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO).

Lieselot, regiomanager bij het Lokaal GezondheidsOverleg (Logo Gezond+):

Brakel scoort qua deelname aan het bevolkingsonderzoek “Dikkedarmkanker” lager dan het provinciaal en Vlaams gemiddelde. We zien dat voornamelijk mannen en vrouwen tussen 50 en 60 jaar minder deelnemen aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker in Brakel. Ook bij de leeftijdscategorie 70-74 jarigen liggen de deelnamecijfers onder het lokaal gemiddelde. Over het algemeen nemen mannen minder deel dan vrouwen. We hopen dus vooral deze Brakelaars te bereiken met de acties.

Eric Van Steenberge, voorzitter seniorenadviesraad:

Veel mensen uit de doelgroep nemen nog niet deel, ondanks het belang van de preventie van de ziekte. Daarom hebben we dokter Diederik Dooremont uitgenodigd om ons iets meer te vertellen over het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Bedoeling is dat de essentie van hoe en waarom je zou deelnemen wordt doorgegeven, zodat men de eigen achterban kan overtuigen, zeker als men er vragen over krijgt.

Marleen Gijselinck, eerste schepen bevoegd voor de senioren:

Ik krijg vaak de melding van diagnoses dikkedarmkanker binnen via de mutualiteit. Dat vind ik altijd jammer om te lezen. Ik denk dan: er had op voorhand iets aan gedaan kunnen worden via screening. Maar soms is het te laat, hé.

Dokter Diederik Dooremont beaamt: de grootste misvatting die ik hoor bij patiënten is dat ze niet deelnemen aan het bevolkingsonderzoek omdat ze geen klachten hebben. In een vroeg stadium geeft dikkedarmkanker meestal geen klachten. Zonder opsporing wordt dikkedarmkanker daardoor vaak pas laat ontdekt. De kanker is dan soms al uitgezaaid. Als dikkedarmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld, vergroot je kans op genezing. Dat is precies waarom het opsporen van dikkedarmkanker bij mensen die geen klachten hebben zo zinvol en belangrijk is

Vorig jaar verdeelde de gemeente al promotiematerialen zoals affiches, folders, lintjes en bladwijzers naar de lokale huisartsen en apothekers. Eerste schepen Gijselinck: zij zijn een belangrijke vertrouwenspersoon voor mensen in de doelgroep die vragen hebben over deelname aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Nu verdelen ze deze materialen ook naar de seniorenverenigingen. Hierop staat de belangrijkste informatie, begrijpelijk weergegeven over hoe en waarom je zou deelnemen.

Binnenkort zal er ook nog een marktactie plaatsvinden in samenwerking met OKRA Brakel om te sensibiliseren rond het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker.

 

Meer weten over het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/ Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, contacteer je huisarts.

 

Foto

Uiterst rechts: Dr. Diederik Dooremont (AZ Sint-Elisabeth Zottegem), tweede van rechts: Marleen Gijselinck, eerste schepen bevoegd voor de senioren en links Eric Van Steenberge, voorzitter seniorenadviesraad

foto

sfeerbeeld vergadering