Witte zones op het gewestplan in Brakel  krijgen eindelijk een bestemming

Gemeenteraad Brakel

Onlangs keurde het College een visienota goed betreffende twee witte zones op het gewestplan in Brakel. Het gewestplan ‘Oudenaarde’ geeft aan elk perceel een stedenbouwkundige bestemming, zoals: bouwgrond, natuurgebied, landbouwgebied,…,  en werd vastgesteld door het Koninklijk Besluit (KB) van 24 januari 1977 en later aangepast bij het KB van 29 oktober 1999. Nu blijkt er enerzijds een witte vlek te bestaan tussen Wolfskerke en de Hutte  door een vergissing en anderzijds een witte vlek aan de Molenberg (oude brouwerij Verlinden) en dit door een arrest van de Raad van State van 24 maart 1988.

Maandag ll. werd dit besproken tijdens de gemeenteraad. Jan Haegeman (N-VA)  had daar een vraag over of deze witte vlekken gingen ingekleurd worden.

Schepen Peter Vanderstuyf ( ruimtelijke ordening) : “Omwille van de rechtszekerheid vond ik het zinvol om deze zogenaamde witte vlekken een bestemming te geven. Hierbij werd geopteerd om dit met een nota te doen die zal worden gebruikt om stedenbouwkundige aanvragen te beoordelen in plaats van dit formeel vast te leggen in een ruimtelijk uitvoeringsplan (vroegere BPA). De reden  hiervoor is tweeërlei, enerzijds kennen de gemeenten, als overheid die rechtstreeks met de burger in contact staat, het best  de problematiek en anderzijds hadden wij geen zin in een logge en dure administratieve procedure van ettelijke jaren.

In de visienota werden al de bebouwde percelen (woningen) ingekleurd als woongebied met landelijk karakter. Hierdoor zijn deze woningen niet zonevreemd en hebben ze alle rechten, zoals: uitbreidingsmogelijkheden, optrekken bijgebouwen, aanleg terrassen, …  De  oude brouwerij kreeg eenzelfde bestemming maar hier werd wel een soort bescherming aan gekoppeld  om de erfgoedwaarde van dit gebouw te garanderen .Daarnaast werden al de akkers en weiden, ter bescherming van de landbouw, ingekleurd als landbouwgebied en werd langs de Molenbeek een stuk natuurgebied voorzien.”