In dit huis in de Trapstraat zal de stad Zottegem 18 opvangplaatsen creëren

Noodhulp Oekraïne: opvangplaatsen en hulpinitiatieven in Zottegem

De Stad Zottegem begeleidt particulieren die vluchtelingen uit Oekraïne willen opvangen en maakt ook werk van collectieve opvangplaatsen.

“De situatie in Oekraïne is heel aangrijpend. We doen al het mogelijke om opvang van vluchtelingen te voorzien. We staan dagelijks in contact met diensten van de gouverneur, de Vlaamse en de Federale overheid. Het voorzien van opvangplekken moet uiterst doordacht gebeuren zodat alle Oekraïners in een veilige omgeving terecht komen. We moeten hen kunnen garanderen dat hun nieuwe plek voldoet aan de hedendaagse woningnormen, veilig is, voldoende voorzieningen heeft, en dat alles voor een langere tijd. We proberen de vluchtelingen een nieuwe thuis te geven, waar ze in alle comfort en rust bekomen van de traumatische gebeurtenissen in hun thuisland. Alle mogelijkheden in Zottegem worden daarom grondig gescreend. Dit is geen gemakkelijke oefening. Zeker omdat naast de opvang van Oekraïners, ook de reguliere crisisopvang blijft doorgaan”, zeggen burgemeester Evelien De Both (N-VA) en de bevoegde schepen van Sociale Zaken Jenne De Potter (CD&V). “Naast de woontechnische voorwaarden mogen we ook het psychologische aspect niet uit het oog verliezen. Vluchtelingen hebben verschrikkelijke taferelen meegemaakt en vaak zijn ook kinderen daar getuige van geweest. De huisvesting is dus een aspect binnen een veel groter geheel van opvang. We begeleiden de Oekraïense vluchtelingen ook op het vlak van administratie, school, opvang, tewerkstelling, psychologisch … Een veilige thuis is de eerste stap, maar het gaat om veel meer persoonlijke begeleiding op lange termijn.”

Een aantal locaties in Zottegem voldoen nu al aan de voorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang. Deze zijn het LOI (Lokaal Opvanginitiatief) in de Trapstraat, de conciërgewoning van het OC Sint-Goriks-Oudenhove en een pand van de sociale huisvestingsmaatschappij in de Gladioolstraat op de Bijloke. Andere opties worden nog onderzocht zoals onder meer het voormalig woonzorgcentrum De Raeve op de Heldenlaan. Stad Zottegem lanceerde ook de oproep #plekvrij. De solidariteit in onze stad is enorm! Heel wat mensen willen hun huis, logeerkamer(s) of buitenverblijf openstellen en meldden zich aan via het #plekvrijformulier.

“Momenteel hebben we nog geen zicht op het exacte aantal vluchtelingen dat potentieel naar Zottegem zou komen. Alles hangt ook af van de gezinssamenstelling. Sommige opvangplaatsen zijn geschikt voor een moeder met een jong kind. Wanneer het gaat over een gezin met tieners moeten we natuurlijk meer ruimte voorzien. Registeren is op dit moment even niet meer mogelijk. Momenteel verwerken de medewerkers van het Sociaal huis alle aanmeldingen. Ze nemen telefonisch contact op met iedereen die zich registreerde als opvangplek. “Ook hier gaan we grondig te werk en begeleiden we zowel de vluchtelingen als de gastgezinnen. Het is belangrijk voor beide partijen dat van bij het begin goeie afspraken gemaakt zijn op het vlak van verwachte  opvangtermijn, voorzieningen, privacy, … Het is hartverwarmend om te zien hoe solidair de Zottegemnaar is. Die solidariteit is wat ons verbindt. We moeten ons er echter ook van bewust zijn dat je huis openstellen voor vluchtelingen een hele opdracht is. De Oekraïense vluchtelingen tonen de grootste dankbaarheid voor de gastvrijheid, maar we mogen niet vergeten wat voor traumatische ervaringen zij meegemaakt hebben. Deze mensen hebben nood aan de juiste begeleiding en dat kan niet iedereen bieden, wat logisch is. Als gastgezin wordt jouw thuis voor langere periode ook de thuis van de vluchtelingen. Ook op persoonlijk vlak moet er dus een klik zijn zodat het samenwonen resulteert in een warme omgeving voor de vluchtelingen. We gaan de potentiële gastgezinnen dan ook zo goed mogelijk trachten te briefen en voor te bereiden.”

Meer informatie over alle noodhulp en initiatieven vind je op www.zottegem.be/hulpvooroekraine.