Volgens de VVSG komt er beter geen McDonald’s aan de Astridlaan

Geraardsbergen. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) roept bij de start van het nieuwe schooljaar op om zoveel mogelijk fastfoodrestaurants en snoepwinkels in de buurt van scholen te weigeren. Er liggen er nu veel meer in de buurt van scholen dan in 2008. Het stadsbestuur heeft op 13 juni een omgevingsvergunning onder voorwaarden verleend voor de bouw van een McDonald’s op de Astridlaan, vlak naast het GO! atheneum. Volgens de VVSG zou dat in het vervolg moeten worden verboden.

Het aantal fastfoodrestaurants en snoepwinkels in de buurt van winkels is de laatste jaren fel gestegen. In een straal van 1 km rond de secundaire scholen steeg het aantal fastfoodrestaurants gemiddeld van 10 naar 13. Het gezondheidsinstituut Sciensano kwam na een vergelijkend onderzoek tot de vaststelling dat o.a. bakkers en groentewinkels plaats moeten maken voor fastfoodrestaurants en snoepwinkels.

Voor het GO! atheneum Geraardsbergen zijn er maar liefst 2 snoepwinkels, 5 buurtsupers, 13 fastfoodresto’s en 3 supermarkten in een straal van 1 km. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met 2008. Bij het GO! Basisschool Dender in de Victor Frisstraat is er niets van dit alles in de buurt.

Toenemende fastfoodtrend
Bij de Vrije Basisschool ’t Karmelieten loopt het nog meer uit de hand: er zijn maar liefst 6 snoepwinkels, 8 buurtsupers, 19 fastfoodresto’s en 2 supermarkten binnen een straal van 1 km. Het grote verschil is dat de leerlingen van een basisschool onder de middag de school niet mogen verlaten, terwijl leerlingen van het secundair dat wel mogen doen. Onder de middag kunnen ze zich wenden tot fastfood, supermarkten… Voor de scholen in het centrum van de stad loopt het aantal zaken fel op. Sint-Catherinacollege heeft binnen een straal van 1 km maar liefst 30 fastfoodpunten, dat zijn er 10 meer dan in 2008.

Volgens Sciensano in het geen toeval dat er zich in de buurt van de scholen er zoveel van dergelijke zaken zijn. ‘Het is een verontrustende trend.’ Een hogere concentratie van ongezond voedingsaanbod beïnvloedt het BMI op een negatieve wijze. Sciensano roept op om er iets aan te doen. In Zuid-Korea is het verboden om in een straal van 200 m van een school fastfood aan te bieden.

Volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) is het onmogelijk om in de buurt van een school een horeca met ongezonde voeding te weigeren, omdat dan alle horeca moet worden geweigerd, maar de VVSG vraagt een juridisch kader dat zal toelaten om geen fastfood in bepaalde buurten aan te bieden.

Het stadsbestuur heeft op 13 juni een omgevingsvergunning onder voorwaarden verleend voor de bouw van een McDonald’s op de Astridlaan. De komst van de fastfoodketen kan op heel wat scepsis rekenen. De fastfoodfabriek komt naast het GO! atheneum, wat de gezondheid van de schoolgaande jeugd niet zal bevorderen.

Julien Borremans