Burgemeester Evelien De Both en schepen van Leefmilieu Leen Goossens aan de start van de campagne tegen peuken in 2020

Zestien ‘bestuurlijke verslagen’ voor weggooien peuken tijdens Zottegemse festivals

Het stadsbestuur blikt tevreden terug op het werk van de handhavers van OVAM voor het opsporen van zwerfvuilovertreders tijdens Rock Zottegem en Dance D-Vision.


“Rock Zottegem en Dance D-Vision zetten Zottegem op de nationale festivalkaart. Als grootste muziekevenementen in onze stad lokken ze tienduizenden bezoekers, zowel van Zottegem als ver daarbuiten. Beide festivals waren schitterend georganiseerd, felicitaties daarvoor aan de organisatoren,” zegt burgemeester Evelien De Both (N-VA). “Zoals aangekondigd zakten ook tijdens het weekend van Dance D-Vision twee gewestelijke GAS-handhavers van OVAM (Openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij) af naar Zottegem. Ze controleerden zowel in d centrumstraten als in de omgeving van de Bevegemse Vijvers op zwerfvuil.”

“Er werden zestien bestuurlijke verslagen opgemaakt. Alle overtredingen gebeurden door het weggooien van peuken. De verslagen zijn overgemaakt aan de GAS-ambtenaar die beslist over de boete,” vertelt schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V). “Op de openingsdag van Dance D-Vision, toen de vele kampeerders aankwamen, was er melding van zwerfvuil in de Kastanjelaan. Ik nam onmiddellijk contact op met de organisatoren en er werd kordaat opgetreden. In geen tijd hebben ze het zwerfvuil opgeruimd en extra afvalcontainers geplaatst. Onze stadsdiensten plaatsten eveneens bijkomende afvaleilandjes. Ook tijdens en na het festival zette de organisatie mensen in om zwerfvuil op te ruimen waardoor de buurt is proper gebleven. We hebben geen klachten ontvangen betreffende de camping op het stadion,” zegt burgemeester De Both. “We zijn heel tevreden over de vlotte samenwerking met de veiligheidsdiensten en de organisator. Problemen werden onmiddellijk opgelost. De jubileumeditie van Dance D-Vision verliep zonder meer vlot en veilig onder zomerse omstandigheden. We blijven ons inzetten om Zottegem proper te houden. Ook later deze maand en in september komen de zwerfvuiljagers van OVAM nog een aantal keer langs in Zottegem. We durven te hopen dat dit repressief optreden hardnekkige vervuilers er toe aanzet hun afval op te ruimen.”