SONY DSC

Open Monumentendag op 11 september 2022 in Everbeek-Boven

Maak kennis met de noeste werkers die zelfs hun eigen kerk bouwden

Everbeek-Boven was in de 19de eeuw lange tijd een achtergestelde wijk waarop, vanuit het dorpscentrum, neergekeken werd. De bewoners waren de “bosuilen”. Op het einde van de 19de eeuw bouwden ze eigenhandig een nieuwe kerk en na veel tegenkanting kregen ze het voor mekaar om een nieuwe zelfstandige parochie te worden. Het is de enige parochiekerk in Brakel die geen eigendom is van de gemeente. Rond de kerk ontstond een nieuwe dorpskom met tering en nering en met een eigen sociaal-cultureel leven.

Toen korte tijd nadien er in het nieuwe dorp onvoldoende kansen waren voor de jongeren om een duurzame toekomst op te bouwen, ontstond een emigratiegolf naar Manitoba in Canada. Meer dan 150 inwoners maakten de oversteek en met dezelfde koppigheid ontgonnen ze een stukje Canada. De meesten boerden er goed en werden welstellende burgers die bleven dromen van hun geliefde Everbeek. Met de Open Monumentendag van 2022 worden de schijnwerpers voor het eerst gericht op Everbeek-Boven en begeleiden  de gidsen u doorheen de merkwaardige en boeiende geschiedenis van het jongste Brakelse dorp.

Open Monumentendag  11 september 2022 van 10 tot 18 uur

Onthaal en informatie: Kleuterschool ’t Knuffeltje (tent), Muiterij 3, Brakel-Everbeek.

De Sint-Jozefsgilde heet je welkom in de cafetaria in de tent. Van 14 tot 17 uur optreden van Jacob Surdiacourt en vrienden. Tentoonstelling 150 jaar Sint-Jozefsgilde. De tent aan de kleuterschool is ook de startplaats van de wandelingen.

Manitobawandelingen

Gegidste wandelingen langs de belangrijkste straten waaruit Everbekenaren emigreerden naar Manitoba, Canada.

  • Dorpskomwandeling: start om het uur vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur.
  • Natuurwandeling: start om het uur vanaf 10.30 uur tot 16.30 uur.

Archiefbeelden Everbeek-Boven  BB