Steun voor Zottegemse landbouwsters: “Ze werken zeven dagen op zeven voor het voedsel op ons bord en het groen in onze omgeving”

Een delegatie van de Zottegemse afdeling van Vrouw & Maatschappij, de politieke vrouwenbeweging van CD&V, is tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid langs geweest bij lokale landbouwsters.

“Onze landbouwsters zijn van ’s ochtends tot ’s avonds in de weer om het voedsel op ons bord te garanderen”, klinkt het. “Dat doen ze vaak ten koste van hun eigen vrije tijd en me-time. Volgens de leden van V&M is het daarom hoog tijd om de rollen om te draaien. De landbouwsters een duwtje in de rug te geven door een luisterend oor te bieden en egelijk hun appreciatie te tonen voor het harde werk van onze land- en tuinbouwsters. Want vandaag de dag is er meer dan ooit nood aan appreciatie voor vrouwen binnen de sector. De landbouwsector verkeert immers al enige tijd in zwaar weer. De snel veranderende regelgeving, de lage prijzen voor landbouwproducten en het instortende gezinsinkomen in onder meer de varkenssector, zijn slechts enkele van de tegenslagen die ze de laatste tijd te verwerken hebben gekregen. En die omstandigheden brengen stress met zich mee.”

“Stress die bovendien vaak opgevangen wordt door onze landbouwvrouwen. Want als sleutelfiguren binnen de Vlaamse landbouwbedrijven moeten zij vaak verschillende ballen tegelijk in de lucht houden. Zo zijn ze vaak tegelijkertijd boekhouder, dierenverzorger, technieker, moeder en manager van het huishouden. Onderzoek heeft daarbij ook uitgewezen dat het niet zozeer de combinatie van al deze rollen is, maar wel de emotionele planlast ervan, die extra mentale belasting met zich meebrengt. Een taak die vaak bij de vrouw komt te liggen. Vrouwelijke landbouwers leggen daarbij de lat voor zichzelf ook vaak hoog. Ze werken immers vaak zeven dagen op zeven voor het voedsel op ons bord en het groen in onze omgeving.”