Gewezen curator Guy D.B. en echtgenote veroordeeld wegens verduistering van 5 miljoen euro

Geraardsbergen/Oudenaarde. Vrijdag 9 december werd curator Guy D.B. veroordeeld voor fraude die in de miljoenen liep, meldt Het Nieuwsblad. De rechtbank heeft voor meer dan 4,6 miljoen euro verbeurdverklaard.

Guy D.B. was curator en advocaat in Geraardsbergen. Zijn verslagen werden jarenlang door de handelsrechter goedgekeurd. De gewezen curator uit Geraardsbergen behandelde faillissementen uit de jaren tachtig die maar niet werden afgesloten. Schuldeisers zoals de fiscus, banken, andere overheidsinstanties en schuldeisers zagen hun centen nooit. Volgens Curator Joris De Smet zouden zo minstens 1300 mensen zijn opgelicht. Pas nadat curator De Smet werd aangesteld om een paar aanslepende zaken af te handelen, kwam er schot in de zaak. Hij diende al snel klacht in omdat hij fraude vermoedde.

Container aan documenten verdween
Guy D.B. drukte voor meer dan 5 miljoen euro achterover. Hij weigerde ook mee te werken met de nieuw aangestelde curator. Volgens Het Nieuwsblad liet de corrupte curator een container aan documenten van diverse firma’s verdwijnen. Tal van rekeninguittreksels werden niet meer teruggevonden. Een deel ervan werd onder het reservewiel van zijn wagen teruggevonden.

Intussen leefde Guy D.B. er flink op los en schaftte zich tal van bezittingen aan: ‘Een advocatenkantoor en een woonhuis in Geraardsbergen, een appartement in Knokke, een appartement met hotelfunctie in Zwitserland, een luxe landhuis in de Provence, zweefvliegtuigen, 3,5 kilogram goud, een schilderij van Karel Appel en andere kunst, dure auto’s en een wijnkelder van 191.000 euro.’

Nadat curator De Smet klacht had neergelegd, ging de bal snel aan het rollen. ‘Hij heeft op grove wijze het vertrouwen beschaamd dat de rechtbanken van koophandel in hem hadden gesteld, en zo ook de goede werking van het justitieel systeem ernstig geschaad’, klinkt het vonnis. De corrupte curator uit Geraardsbergen krijgt vijf jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Daarnaast mag hij een boet van 8.000 euro ophoesten en krijgt hij 10 jaar beroepsverbod en verbeurdverklaring van 4,6 miljoen euro. Zijn vrouw kreeg een celstraf van 1 jaar en een boete van 8.000 euro. Er werd ook een verbeurdverklaring van bijna 400.000 euro uitgesproken.

De kans bestaat dat zowel de rechtbank als Guy D.B. beroep zullen aantekenen. ‘Alles hangt af van in het vonnis staat’, klinkt het.

Julien Borremans