Gemeenteraadsleden citeren uit ‘Het Eiland” in de gemeenteraad van Melle

Podcastmaker daagt gemeenteraadsleden uit om quotes van ‘Het Eiland’ te gebruiken tijdens zitting

Wie kent er de legendarische fictiereeks ‘Het Eiland’ nog? Of beter gezegd: wie kent Het Eiland nu niet? Achttien jaar nadat de fratsen van Franky Loosveld, Guido Pallemans en Alain Vandam het kleine scherm veroverden, heeft de reeks nog steeds een grote schare fans. 

Quotes uit Het Eiland duiken nu zelfs op tijdens bloedernstige gemeenteraadszittingen in Melle.. https://www.youtube.com/watch

Inwoner Kristof Colle is fan van het eerste uur

Kristof Colle, al meer dan 10 jaar inwoner van Melle, is een fervente Het Eiland-fan en is de man achter ‘De Protpod’, een podcast over de televisiereeks. Toch nog even het geheugen opfrissen: Het Eiland werd geschreven en geregisseerd door Jan Eelen, kwam in 2004 voor het eerst op het scherm en telde twee seizoenen. De serie speelt zich af in het fictieve bedrijf Cynalco Medics en gaat over de vele herkenbare spanningen en situaties op een werkvloer. Hoofdrollen waren er onder meer voor Wim Opbrouck, Dirk Van Dijck, Sien Eggers, Tom Van Dyck, Tania Van Der Sanden en Frank Focketyn. Het Eiland heeft intussen een cultstatus verworven, niet in het minst door de vele legendarische uitspraken van de personages.

“Belangrijke mededelingen impliceren belangrijke daden”

Dat bracht Kristof op een idee. Hij daagde enkele lokale gemeenteraadsleden uit om ongemerkt een quote uit het Eiland de gemeenteraad binnen te smokkelen. Met succes.
Het was oppositielid Lieven Volckaert (Open VLD) die er zich als eerste aan waagde. Tijdens de zitting van 21 november jl., bij de bespreking van de mogelijke fusie met Merelbeke, liet hij zich plotseling deze wijsheid ontvallen: “Belangrijke mededelingen impliceren belangrijke daden.” Volckaert citeerde daarbij Rik Nallaerts, de CEO van Cynalco Medics.
Volckaert liet het niet bij één quote. In dezelfde zitting kwam de aankoop van een gerobotiseerde grasmaaier ter sprake. Volckaert waarschuwde dat bij de keuze ook rekening gehouden moest worden met diervriendelijkheid, en daarvoor gebruikte hij de leuze “Be wise, think twice“, een quote van Bert ‘Bucky’ Laplace, een rol van Lucas Van den Eynde in de reeks.
En het was nog niet gedaan. Nog steeds in dezelfde zitting was het de beurt aan schepen Frederik De Buck (CD&V). In een commentaar over de aanbestedingen voor de gemeentelijke basisschool verduidelijkte hij dat hij de mening van de oppositie deelde door te zeggen dat “ze in zijn team zaten”. Alweer een knipoog naar Het Eiland.

Meer van dat?

Podcastmaker Kristof vindt de uitdaging nu al geslaagd, maar hoopt stiekem dat er nog meer gemeenteraadsleden gaan meedoen. In deze eindejaarsperiode mag er al eens gelachen worden, ook in de lokale politiek. Of het zal lukken, weten we op maandag 19 december. Dan vindt de laatste zitting van 2022 plaats.

Luister naar De Protpod

De Protpod is te beluisteren op alle courante podcastplatformen.