‘Stad blijft financieel gezond’, maar schulden lopen in 2025 op tot 68,4 miljoen euro

Geraardsbergen ‘Het lokaal bestuur blijft structureel financieel gezond, ondanks de stijgende energie-en personeelskosten en de duurdere aanbestedingsprijzen’, meldt het stadsbestuur op de website van de stad. De positieve ontwikkeling van de stedelijke financiën bleek uit de derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, dat tijdens de gemeenteraad van afgelopen dinsdag werd voorgesteld. ‘Er komt geen verhoging van de personenbelasting of de roerende voorheffing’, verklaarde burgemeester Guido De Padt op de gemeenteraad. De stad Geraardsbergen neemt de doorgeeflening van 3,5 miljoen euro aan Sportkring 2020 niet meer op in het meerjarenplan.

Investeringen
Ondanks de torenhoge energiekosten en de op hol geslagen inflatie wordt er niet op de kwaliteit van de dienstverlening ingeboet, beweert het stadsbestuur. Integendeel, waar mogelijk wordt de dienstverlening geoptimaliseerd. ‘Toch blijven we op een gezonde manier investeren in onze stad. We willen erover waken dat de huidige situatie de toekomst van onze stad niet jarenlang hypothekeert. We blijven bouwen aan het Geraardsbergen van morgen’, zegt burgemeester Guido De Padt.

Met het meerjarenplan 2020-2025 heeft het stadsbestuur de bedoeling om de stad ‘gezonder, veiliger, aangenamer en zorgzamer’ te maken. Om deze doelen te bewerkstelligen wil het stadsbestuur nog een reeks investeringen afwerken. Het stadscentrum wordt heraangelegd. De begraafplaatsen van Idegem, Onkerzele, Moerbeke en Schendelbeke worden vergroend. Het Vianeplein, het Amandusplein en de Zikastraat worden onthard en vergroend tegen eind 2024. Het Moerbekeplein wordt op langere termijn omgevormd tot een infiltratieplein. Er worden nog verschillende andere investeringen in duurzaamheid gedaan.

Er wordt ook geïnvesteerd in duurzame zorgverlening. Zo zal het ontmoetingscentrum De Lelie in 2023 de deuren openen. Het Plan Samenleven wordt opgestart. Dit heeft tot doel om het laten samenleven van heel diverse groepen te faciliteren.

Koken kost geld
‘De totale financiële schuld van het lokaal bestuur zal eind 2025 68,4 miljoen euro bedragen. In het aangepaste meerjarenplan werden nieuwe leningen opgenomen t.b.v. 23 miljoen euro, voornamelijk voor de financiering van onze eigen investeringen’, deelt het stadsbestuur mee.

‘Geraardsbergen is financieel gezond. Dit blijkt uit het jaarlijks positief beschikbaar budgettair resultaat en de positieve autofinancieringsmarge in 2025. Dit wil zeggen dat ondanks de stijgende uitgaven en het ambitieuze investeringsprogramma het lokaal bestuur van Geraardsbergen nog steeds in staat is al haar uitgaven te betalen’, besluit het stadsbestuur.

Er was nog meer goed nieuws. ‘Er komt geen verhoging van de personenbelasting of de roerende voorheffing’, verklaarde burgemeester Guido De Padt op de gemeenteraad. De stad Geraardsbergen neemt de doorgeeflening van 3,5 miljoen euro aan Sportkring 2020 niet meer op in het meerjarenplan.

Minpuntjes
Minpuntje is wel – althans volgens de oppositie – dat er een uitverkoop is van het patrimonium van ongeveer 6 miljoen euro en dat er om 23 miljoen euro aan nieuwe leningen wordt aangegaan. De kosten worden deels doorgerekend aan de bewoners van deze stad, dit terwijl de uitgaven voor de individuele hulpverlening gelijk blijven, beweert de oppositie.

Julien Borremans

Voor meer info: https://www.geraardsbergen.be/financien-lokaal-bestuur-geraardsbergen-blijven-gezond