Brakels zwembad Poseidon na 42 jaar onherroepelijk dicht

Gisteren werd een stuk Brakelse geschiedenis afgesloten met de definitieve sluiting van zwembad Poseidon. Na 42 jaar sluit het zwembad voor goed de deuren en er werd nog eens nagekaart met de personeelsleden.

Schepen voor sport Marc De Pessemier verontschuldigde burgemeester Devleeschouwer die door familiale omstandigheden niet kon aanwezig zijn op dit afscheid van een Brakels monument dat in 1980 open ging waarbij het lint werd doorgeknipt door voormalig burgemeester Wilfried Tortelboom. Paul De Staercke was de eerste  zwembadbeheerder.

In 2002 had er een lange sluiting plaats omdat er ingrijpende werken dienden te gebeuren door de Vlarem wetgeving. Een tweede grote opening had plaats in 2003 door de toenmalige burgemeester van Brakel nl. Herman De Croo.

Herman De Croo vertelt dat hij steeds gedurende jaren elke zondag present was om baantjes te zwemmen. “Zwemmen draagt immers bij tot een goede conditie. Ik denk dat ik bijna 1000x hier komen zwemmen heb over een periode van 30 jaar.”

Een zwembad blijft een dure investering aldus Herman De Croo maar wij leren hiermee heel wat jongeren zwemmen. “Er zijn in Brakel vier scholen voor leerlingen tot en met 18 jaar en die kwamen  allemaal zwemmen in dit bad. ” Er zijn tevens heel wat scholen uit de omringende gemeenten die hun leerlingen naar Brakel sturen om te zwemmen.”

Gisteren werd de laatste zwemmer letterlijk in de bloemetjes gezet door zwembadbeheerder Nicky Van der Schueren. Het ging om de Horebekenaar Brent De Mets die regelmatig komt zwemmen in Brakel. Hij hoopt als het nieuwe bad open gaat terug één van de eerste te zijn.

De sluiting vooruitschuiven tot het nieuwe bad open gaat was geen optie vertelt schepen De Pessemier. “Er zijn de hoge energiekosten van rond de 35000 euro per maand, de verhuis, opleiding van het personeel enz…….

De dompelpomp werd gisteren reeds in het bad geplaatst  zodat men kon starten met het wegpompen van 550 kubieke meter water.

We kijken nu uit naar de opening van het nieuwe bad achter de sporthal binnen een drietal maanden.