Brakelse gemeenteraad met heel wat vragen en animo

Meerjarenplan werd goedgekeurd

Op de gemeenteraad van 27 december werd het financieel meerjarenplan goedgekeurd. In vergelijking met de vorige jaren was het nu niet zo evident om alles gefinancierd te krijgen. Immers na de Coronacrisis werden we geconfronteerd met een stijgende inflatie waardoor de loonkost van het gemeentepersoneel met bijna 1 miljoen Euro is toegenomen, daarbij rijzen de energieprijzen de pan uit en stijgen de prijzen van de bouwmaterialen aanzienlijk. Voor een dynamische gemeente met tal van lopende projecten betekent dit laatste een serieuze meerkost, zoals bijvoorbeeld ons nieuwe zwembad waar 2,2 miljoen euro extra te betalen is.

Schepen  voor financiën  Peter Vanderstuyf   : “Om ons budget onder controle te houden werd in eerste instantie gezocht waarop kon worden bespaard en tevens werd gekeken welke investeringen er eventueel konden worden uitgesteld. Bij die besparingsronde werd bezuinigd in de werkingskosten zonder dat dit een impact zal hebben op de Brakelse burger. Bij deze oefening werd iedereen van het personeel aan boord gehouden, hetgeen bij vele steden en gemeenten helaas niet het geval is. Sommige gemeenten en steden moeten tot 10% van hun personeel ontslaan.

Ook in de investeringen werd gesnoeid door een aantal geplande investeringen uit te stellen. Zo wordt de podiumzaal met muziekschool, project kerk Opbrakel en de start van de bouw van de nieuwe zaal Cordenuit verschoven in de tijd.

Door deze verschuiving stijgt onze schuldgraad minder snel, immers normaal gezien waren wij in 2025 schuldenvrij maar door de lopende investeringen (zwembad, skatepiste, vernieuwing Ronsesestraat, jeugdhuis Elst,…) zien wij ons genoodzaakt nieuwe leningen aan te gaan. Ondanks deze leningen zijn we er in geslaagd om in 2025 een autofinancieringsmarge (AFM) te bekomen van 778.350 Euro. De AFM heeft immers aan hoe financieel gezond een gemeente is en deze moet van de hogere overheid in 2025 positief zijn.

Als we zien dat Brakel er in slaagt om zijn financiën op orde te houden en dit zonder te moeten inboeten aan de dienstverlening ten aanzien van zijn burgers, noch door extra belastingen in te voeren of de belastingen te verhogen, dan zijn we mijns inziens zeer goed bezig.

Als schepen van Financiën ben ik dan ook zeer trots op onze gemeentelijke financiële dienst die telkens weer uitstekend werk aflevert en nauwlettend onze financiën in de gaten houdt.”

Meerkosten zwembad  swingen de pan uit 

Meest in het oog springend is de serieuze meerkost van het zwembad met 2,2 miljoen euro extra.

De oppositie vroeg hier unaniem dat Farys dat eens komt uitleggen!

N-VA stemt tegen meerjarenplan – geen blanco cheque geven 

In tegenstelling tot ALLE ANDERE fracties heeft de N-VA TEGEN het meerjarenplan gestemd. Jan Haegeman: “Ik heb er daarbij op gewezen dat het te gemakkelijk is zich te verstoppen achter de crisis, aangezien het budget vorig jaar eigenlijk al opgesoupeerd was (en de beslissing om bv. podiumzaal, kerk Opbrakel, Cordenuit af te voeren toen al genomen was).
 Als enige fractie heeft de N-VA ook geweigerd om de begroting van politie en brandweer goed te keuren. Niet omdat we tegen de werking van die diensten zijn, integendeel. Maar wel omdat wij als gemeenteraad enkel een eenvoudig lijntje kregen met een cijfer, zonder verdere uitleg, zonder visie, zonder plannen voor de toekomst. Dat komt neer op het tekenen van een blanco cheque en daar doe ik niet aan mee.”

 

Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming van het meerjarenplan

In het meerjarenplan zijn er beduidende veranderingen ten opzichte van de vorige aanpassing zegt raadslid Veronique Lenvain. De Oekraïense crisis heeft een ongeziene negatieve financiële impact, de stijging van de hoge energiefactuur, de enorme prijsstijging van het nieuwe zwembad met 2.200.000 euro en een groot bedrag belasting door indexering van de inflatie. Bovendien behoort Brakel met 8% personenbelasting tot de gemeenten met de hoogste lasten.

Er is een bedrag gereserveerd voor projecten zoals laadpalen, fietspaden en vernieuwde voetpaden, en er wordt geïnvesteerd in meer veiligheid, wat mijn fractie al vaker heeft aangekaart. Wanneer u voor een skatepark en hondenweide kiest die minder kostbaar is, kunnen er meer financiële middelen overblijven. Veronique Lenvain wil de meerderheid nogmaals bedanken dat u haar voorstel voor een hondenweide in het meerjarenplan hebt opgenomen.

Het is spijtig dat er op dit moment geen budget is voor projecten zoals de renovatie van de podiumzaal en de herbestemming van de kerk in Opbrakel en Cordenuit. Onze schepen van Financiën heeft ons in de commissie medegedeeld dat het tekort in het autofinancieringsmarge eerst – 700.000 euro was en nu + 700.000 euro, dus kunnen we vaststellen dat jullie 1.4 miljoen euro hebben gevonden, is dit door verkoop van het oud zwembad en OCMW-gronden?

Ten gevolge van de crisis hebben veel mensen het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. De vraag naar steun is enorm gestegen waarbij er extra werk is voor de sociaal assistenten dat dit een knelpuntberoep is en een tekort aan personeel is, mag geen excuus zijn dat deze mensen in de kou komen te staan. Dit betekent dat veel sociale projecten worden uitgesteld, besluit Veronique Lenvain.

 

CD&V hoopt dat uitgestelde langetermijnprojecten niet gaan leiden naar propaganda events

Raadslid Bart Morreels: “* zoals reeds meermaals aangehaald was CD&V voorstander van het investeren in langetermijnprojecten (voor alle burgers) bij het BEGIN van de legislatuur, toen de economische context gunstiger was en de rente historisch laag = enorme gemiste kans!

* er is enerzijds begrip dat bepaalde projecten on hold worden gezet, zoals de podiumzaal, de Cordonuit & het skatepark, maar anderzijds lichte verontwaardiging dat er wel ruim 80.000€ wordt begroot voor een hondenlosloopweide, terwijl er 2 maand geleden volgens de meerderheid nog geen geld zou geweest zijn om extra (sociale) maatregelen te voorzien voor het openbaar vervoer! (voorstel Cd&V -> Buzzy pazz extra tegemoetkoming voor jongeren + inlage 10-rittenkaart inwoners van Brakel voor het gebruik van openbaar vervoer)

* de hoge inflatie & energieprijzen zorgen voor een serieuze onvoorziene meerkost voor het nieuwe zwembad -> 2.200.000€?! = veel toch, maar enkel door de verhoogde grondstofprijzen? -> graag meer tekst en uitleg door Farys op een volgende commissie

* zowel van federaal als Vlaanderen gaan er extra gelden doorstromen naar de gemeente wat extra ademruimte zal creëren en mede de autofinancieringsmarge positief beïnvloedt -> MAAR we zullen er op toezien dat deze gelden worden aangewend  voor de uitgestelde langetermijnprojecten en niet als spaarpot om in 2024 (verkiezingsjaar) zowel Sinterklaas als Kerstman te spelen met allerlei (propaganda) evenementen!”

Geen live streaming en Primus Classic onder vuur 

De oppositie vraagt waarom dat men de gemeenteraad niet live in de huiskamer brengt  via streaming.  Volgens burgemeester Stefaan Devleeschouwer is daar geen nood aan en kost dit geld.

Hedwin De Clercq zei hierop dat er nog kan worden bespaard op andere zaken zoals de jaarlijkse koers Primus Classic die toch al gauw rond de 50.000 euro kost! Men dient ook de inzet van al het gemeentepersoneel er bij te rekenen.”

 

Gebrek aan een raadszaal

Brakel organiseert al enkele jaren de gemeenteraad in de kelder van het jeugdcentrum- sporthal. De simpele reden is dat er geen gemeenteraadszaal voor handen is. De bestaande raadszaal werd ingenomen door bureaus.

Hedwin De Clercq:” Ik noem dit gewoon gebrek aan respect voor de democratie op gemeentelijk vlak en dat voor een gemeente waar de premier woont.”  nvdr: In de praktijk betekent dit geen staatsieportret in de raad van ons koningspaar – geen vlaggen van Europa, België en Vlaanderen zoals dit op 99,9%  van de steden en gemeenten is voorzien.

Leizemooie wateroverlast met verkeersellende voor de buurtbewoners 

De Leizemooie wordt geregeld afgesloten bij hevige  regenval. Deze weg is wel belangrijk voor de omleiding die momenteel loopt door de werken aan de  Ronsesestraat.  Dit betekent dat bewoners van Haeyershoek kilometers dienen extra rond te rijden als de weg wordt afgesloten. Jan Haegeman: ” Ik heb er nooit voor gepleit om de Haeyershoek (tijdelijk) tweerichtingsverkeer te maken bij overstroming van de Leizemooie. Hoewel ik veel begrip heb voor die vraag uit de buurt en het wellicht populairder zou zijn om er wél voor te pleiten, heb ik helaas ook aan den lijve ondervonden hoe gevaarlijk het is in zo’n situatie, zeker voor zwakke weggebruikers. Ik heb dus gevraagd om zo’n maatregel toch eerst goed te bekijken en dat niet zomaar in te voeren. Ik heb WEL gevraagd om de rijrichting van de Sint-Liebertusdreef eventueel om te draaien, zodat – nu met de opening van de Opbrakelsestraat – omrijden via daar en Riebeke sneller gaat. Bovendien heb ik ook gevraagd om de situatie op de Leizemooie vooral sneller op te volgen en sneller te communiceren met de buurt.” De schepen voor mobiliteit Sabine Hoeckman ging dit onderzoeken.

Bezwaarschriften skatepark

Vlaams Belang bij monde van Veronique Lenvain vroeg hoe het zat met de bezwaarschriften rond het skatepark. “De gemeente blijft hier koppig doen ondanks dat de meerderheid van burgers wil dat het skatepark op een andere plaats komt. Men voert een referendum in over de snelheid maar op dit dossier legt men alles gewoon naast zich.”

De plaats van het toekomstig skatepark ligt in overstromingsgebied en vraag is of de hogere overheid daar niet over valt want men is beroep gegaan tegen de beslissing van de gemeentelijke overheid.

Schaatspiste niet gebruikt

Hedwin De Clercq: “Er werd enkele jaren terug  duizenden euro’s gespendeerd voor de aanleg van een schaatspiste  op het Rijdtdomein. Er werd een dam aangelegd zodat door overpompen van water zich direct een veilige ijspiste kan vormen.  Bij hevige vrieskou zou men dan op deze veilige piste kunnen schaatsen zoals enkele weken geleden. Wat stellen we vast ? Men is gewoon vergeten om de oppervlakte schaatsproper te maken aangezien het onkruid er zeker  80 cm hoog staat en bijgevolg is schaatsen er onmogelijk . Men vond het ook niet nodig om water te laten lopen zodat dat kon bevriezen op korte tijd zodat de jeugd van de scholen er gebruik kon van maken.

Nu zagen we na enkele dagen kinderen en ouderen die zich op het ijs waagden van de grote vijver met alle gevaren van dien!”

Volgens schepen Sabine Hoeckman was de periode van vorst te kort om er gebruik kunnen van te maken.

Confrontatie met de voorzitter van de  gemeenteraad

Geregeld komt het tot een confrontatie tussen meerderheid en oppositie over de vraagstellingen. Voorzitter van de gemeenteraad Marcel Saeytijdt  belet geregeld dat raadsleden hun vraag kunnen stellen. Hij zwaait dan met zijn reglement. Het kwam hier al met ernstige aanvaringen met de Vooruitfractie en met het Vlaams Belang.