Nieuw OlioBox-inzamelpunt in Brakel

Gebruikte frituurvetten zijn voor vele mensen een probleem. Immers deze zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar hoe geraak je er op een milieubewuste manier vanaf. Om hieraan tegemoet te komen loopt nu een proefproject waarbij mensen gebruikte frituurvetten kunnen deponeren in speciale containers.

Schepen voor milieu Peter Vanderstuyf: “In Brakel staat zo’n container, Oliobox, aan de ondergrondse glasbollen in de Theo Brakelstraat. Mensen kunnen hun gebruikte frituurolie, in een plastieken fles, daar deponeren. Het gaat hier om een proefproject, dus mocht blijken dat de OlioBox voor overlast zorgt (bv. in geval van sluikstort rond de containers, lekken, …), wordt deze terug weggehaald.

Bedenk dat de inzameling zeer nuttig is aangezien deze vetten kunnen worden gerecycleerd tot duurzame biobrandstoffen die tot 90% minder CO2 uitstoten. Naar schatting verdwijnt toch nog zo’n 30% van de gebruikte frituurvetten in het riool, in sloten, of bij het restafval.

Ook leuk om weten is dat per volle OlioBox er een bedrag gaat naar Natuurpunt waardoor telkens 8m² natuur wordt gecreëerd.”