Infoavond over toekomstig Zottegems cultuurhuis

Al meerdere jaren is er sprake van de bouw van een nieuw cultuurhuis in Zottegem. De plannen hiervoor zijn reeds geruime tijd in opmaak maar nu het definitieve voorontwerp klaar is, kan er uitgekeken worden naar de uitvoeringsfase. Het toekomstige cultuurhuis moet in de eerste plaats een nieuw onderdak bieden aan het Cultuurcentrum Zoetegem en aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en zal ingeplant worden op de Sanitarysite waar overigens ook de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst al enkele jaren gehuisvest is.

Tijdens een infoavond op vrijdag 13 januari in het Administratief Centrum Sanitary (vierde verdieping) krijgen buurtbewoners en alle andere geïnteresseerde Zottegemnaren, stadsmedewerkers en leden van stedelijke adviesraden de mogelijkheid om kennis te maken met de plannen, maquette (zie foto) en invulling van het toekomstige cultuurhuis en om hun vragen te stellen aan de betrokken partijen. Het grote publiek kan hiervoor vrij op deze infoavond doorlopend van 19 tot 22 uur terecht (op voorhand inschrijven is niet nodig). Voor de beheerraad en de leden van de cultuurraad is eerder op de dag een apart infomoment voorzien.

Door het architectenbureau waarmee de stad voor dit project samenwerkt, zullen de plannen en maquette voorgesteld worden. Medewerkers van CC Zoetegem en van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans zullen uitleggen hoe en met welke voorzieningen het cultureel centrum en de academie hun plekje zullen vinden in het nieuwe gebouw. Daarnaast zullen ook de aspecten duurzaamheid en mobiliteit – er wordt een ondergrondse parking voorzien – toegelicht worden. Verder zullen de bezoekers de naam van het nieuwe cultuurhuis kunnen vernemen.

Eind van deze maand januari zal het Zottegemse stadsbestuur (bij zichzelf) de aanvraag indienen voor de nodige omgevingsvergunning (de vroegere bouwvergunning) en zal er ook overgegaan worden tot het opmaken van het aanbestedingsdossier. Later in het jaar wordt alles dan ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Onder voorbehoud van externe factoren zoals de stijgende prijzen van materialen, wordt de totaalprijs van dit project momenteel geraamd op bijna 20 miljoen euro. De start van de werken wordt gepland midden 2024. De bouw zal ongeveer 28 maanden duren zodat het nieuwe cultuurhuis wellicht ten vroegste in 2027 in gebruik zal kunnen genomen worden.