Markt Scheldewindeke bestaat 75 jaar

‘Albasten’ verjaardag wordt gevierd op 12 april

Markt Scheldewindeke bestaat 75 jaar. Deze speciale verjaardag (dé albasten) wil men niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Noteer alvast op woensdag 12 april wordt de 75 – ste verjaardag in een feestelijk jasje gestopt. Er wordt een programma klaargestoomd. De wekelijkse woensdagmarkt werd na WO II opnieuw opgestart. Door de nabijheid van het station kwamen ook tal van marktbezoekers per trein naar de markt in Scheldewindeke. Een bloeiende markt. Te koop: bloemen, vlees, zuivelproducten, vis, regenmantels, hoeden, mutsen, ondergoed, kleren (zondagse en werkkledij). Een tijd lang werden er op de woensdagmarkt ook biggen (jonge varkens), kippen, konijnen,…te koop aangeboden. Al 75 jaar wordt het marktplein in Scheldewindeke omgetoverd tot een plek van ‘merchandise’, intussen zijn er heel wat gevestigde marktkramers, zoals bijvoorbeeld Vishandel Janssens uit Oostende (al decennia lang trouw op post), die je niet meer kan wegdenken. Elke woensdag in het hartje van Windeke, een komen en gaan van vertrouwde gezichten. De markt zorgt voor ontmoeting en gezelligheid. Wees erbij. Op woensdag 12 april wordt de rode loper uitgerold.
Maar ook jij kan meehelpen om er een ‘specialleke’ van te maken. Heb je foto’s van de markt, opmerkelijke verhalen, anekdotes,…stuur een mail naar communicatie@oosterzele.be. Je kan de foto’s ook bezorgen aan het Erfgoedhuis, Sint – Antoniusplein 10 Moortsele. Maak eerst een afspraak via 09 / 362 87 19. Je kan ook de papieren foto’s en verhalen binnenbrengen aan de balie van Bib Scheldewindeke en ze laten digitaliseren. Na een tweetal weken kan je de foto’s, documenten,… terug ophalen. De foto’s krijgen een plaats in de digitale Erfgoedbank Land van Rode op erfgoedbanklandvanrode.be.
In vroegere eeuwen was er ook al een marktdag in Scheldewindeke. In 1686 is er een oorkonde waarin vermeld wordt dat de Markies van Rode, heer van Scheldewindeke, een verzoek heeft ingediend om de toen reeds de inval geraakte markt opnieuw in te richten. Bron: ‘Van Vuenteca tot Scheldewindeke’ (auteur Daniël Van Heegde). De Raad van Vlaanderen gaat niet in op het verzoek. We citeren: ‘De markten van het platteland waren de ondergang van de markten van de steden en dat het beter is dat de markt van Windeke wordt afgeschaft’.  Andere bronnen beweren dat de markt in die tijd verkocht zou zijn aan Zottegem. Wel zeker, in 1845 werd de markt verpacht aan Zottegem voor 100 jaar.
In een archiefstuk van 1735 blijkt dat de marktplaats gelegen was aan de andere kant van de kerk, namelijk in de Sint – Kristoffelstraat. In de 19 de eeuw bevonden zich rondom het marktplein fraaie burgerhuizen, een aantal bestaan nog. Het schepenhuis werd circa 1860 gesloopt. Het maakte deel uit van de herberg ‘In St.- Hubert’. Ook de gevangenis en de schandpaal waren daar vlakbij aan de markt ingeplant. Aan de kerk bij de kerkhofmuur stond een rij kleine woningen, waarvan één woning na 1860 dienst deed als gemeentehuis (alle woningen werden gesloopt in 1960). In de zuidoostelijke hoek van het plein (naast het kerkhof) stond vroeger ook de gemeenteschool. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).