Egmont Cycling Race: meer subsidie voor hogere ambitie

Zottegem heeft al lang een groot hart voor de koers en wil zich ook verder blijven profileren als een wielerminnende stad. Zo werd een jaarlijkse bijdrage van 16.500 euro voor Flanders Classics voorzien om bij de volgende drie edities van de Ronde van Vlaanderen opnieuw als ‘Dorp van de Ronde’ deze voorjaarsklassieker te kunnen verwelkomen, maar inmiddels is bekend geraakt dat voornoemde wielerorganisatie besliste om – alleszins dit jaar – Zottegem op zondag 2 april helemaal links te laten liggen.

Daarnaast wil het stadsbestuur ook plaatselijke wielerevenementen ondersteunen en werden hiervoor ‘wielerbudgetten’ verdeeld. De vzw Zottegemse Wielerclub die jaarlijks ter gelegenheid van de augustuskermis in het stadscentrum een wedstrijd voor profs/elite met contract organiseert – sinds 2020 de Egmont Cycling Race genaamd – krijgt uit de stadskas jaarlijks, met terugwerkende kracht van vorig jaar tot 2025, een verhoogde financiële toelage van 50.000 euro (in plaats van vroeger 35.000 euro). Als voorwaarde is hieraan gekoppeld dat een ondertekend contract kan worden voorgelegd voor live uitzending van de wedstrijd op (inter)nationale media. Het stadsbestuur wil hiermee de organisatoren – wij citeren – “ondersteunen in hun ambitie om deze wielerwedstrijd verder naar een hoger UCI-niveau te tillen”. De Egmont Cycling Race zal dit jaar voor het eerst op (kermis)zondag 20 augustus in plaats van op de traditionele kermisdinsdag plaatsvinden.

Ten slotte krijgen ook de Wielerorganisatie Erwetegem, het Wielercomité Sint-Maria-Oudenhove en het Sportverbond Strijpen elk een subsidie van 1.500 euro uitbetaald voor de (kermis)koersen die zij vorig jaar hebben ingericht. In de meerjarenplanning zijn deze (jaarlijkse) toelagen ook al voorzien tot en met 2024. Laatstgenoemd wielercomité ontvangt bovendien een extra tegemoetkoming van 250 euro voor de mede-organisatie van de slotrit van de Driedaagse van Axel.