Onkerzele. Gisteren en vandaag werden langsheen de Kampstraat in Onkerzele 40 populieren gerooid. Gezien de omvang en het gevaar van het werk werd het verkeer omgeleid. ‘Het was meer dan tijd dat die bomen gerooid werden. Heel wat bomen waren ziek of rot’, laat Steven De Bolle weten. ‘De stammen van de populieren gaan naar Indië, waar ze er lucifers van maken’, vult Gerd De Proft aan.
Gisteren en vandaag werden langsheen de Kampstraat 40 bomen gerooid. Gezien de omvang en het gevaar van de werken wordt alle verkeer omgeleid. De kap van de bomen verloopt in opdracht van de stad Geraardsbergen maar de vergunning wordt afgeleverd door het Agentschap Bos en Natuur.
‘In totaal worden er in de Kampstraat 120 bomen langsheen de baan gerooid’, laat Steven De Bolle weten, die voor ’t Boswachtertje werkt. Deze besloten vennootschap is in Ophasselt gevestigd en houdt zich bezig met advies over en beheer van bossen op professioneel vlak en verstrekt ook advies over biomassa. ‘Vorig jaar werden er eveneens 40 gerooid en volgend jaar gaan er nog eens 40 tegen de vlakte’, laat Steven weten.
Ziek en rot
‘De kap van de bomen was meer dan nodig’, vertelt Gerd De Proft, zaakvoerder van DPS Wood, een business partner van ’t Boswachtertje. ‘Een deel van de bomen is ziek en rot. Heel wat bomen hebben ook fel geleden onder de droogte van de afgelopen jaren. Dat zie je aan de zwarte plekken op de stammen. Bovendien dreigt er bij felle wind gevaar. Takken kunnen afbreken en op de weg terechtkomen. Net om die reden zijn deze bomen niet geschikt om langsheen een weg te staan.’ De populieren werden door de vroegere luciferfabriek langsheen de Dender in het verleden aangeplant. Het is een erfenis van een verdwenen luciferindustrie’, vult Steven aan.
‘Morgen worden de stammen opgehaald. Ze worden naar Indië verscheept waar ze er lucifers van maken’, vertelt Gerd. Vroeger werden deze stammen via de Dender naar de luciferfabriek in Overboelare gebracht, nu worden ze naar de andere kant van de wereld getransporteerd. Van de grote takken wordt papier gemaakt. De rest gaat door de hakselaar.
Maar daarmee is het werk nog niet klaar. De stronken worden uitgefreesd en tot pulp vermalen. Daarna worden er nieuwe bomen aangeplant.
Julien Borremans