Steenhuize-Wijnhuize. Wanneer de belleman de leuze “Walmke walmke brand, zeven zakken op een dagwand, veel koren, weinig kruid, met Pasen is de vasten uit!” scandeert is het tijd om de fakkels aan te steken en de Walm in vuur en vlam te zetten. De start van een volksfeest dat het Davidsfonds nu al bijna een halve eeuw in stand houdt in Steenhuize-Wijnhuize. In de verwarmde tent op het dorpsplein wordt u muzikaal onthaald door het Lierdes Muziekske, alias de fanfare van Honger en Dorst.
Tot de laatste genster kunt u genieten van ondermeer een heerlijk biertje, een hete verrassingsdrank en natuurlijk… de meesterlijke broodjes warme beenham.
Zo steunt u ook dit evenement dat uiteraard gratis toegankelijk is voor iedereen.
OUDE MAAR STILAAN ZELDZAME TRADITIE
De oudst gekende vermelding van een gelijkaardig feest in Geraardsbergen, namelijk ‘Tonnekensbrand’, komt uit de stadsrekening van 1392-1393. Tijdens de late middeleeuwen werden deze vuurfeesten georganiseerd op de ‘Grote Vastenavond’, de eerste zondag van de quadragesima of de vasten. Deze dag heette volgens G. Celis in het Land van Aalst ‘Walmenzondag’. De oorsprong van ‘Walmkenbrand’ zou kunnen passen in een overgangsritus, waarbij de winter wordt verbrand. Bovendien veronderstelde men dat het vuur een zuiverende kracht had, dat het de schadelijke elementen vernietigde die het nieuwe zaad kon bedreigen. Heel wat vuurfeesten zijn inmiddels verdwenen in Vlaanderen, maar in Steenhuize-Wijnhuize brengt Walmke brand ieder jaar steeds meer mensen op de been. Het is en blijft een stukje erfgoed om te koesteren.