De voorbije maanden verschenen er in de pers verschillende berichten dat bij enkele sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen sociale huurders door de rechtbank werden veroordeeld voor huurfraude plegen, een eigendom hebben in het buitenland, onderverhuren, … . Deze huurders hebben dus geen recht op een sociale woning. Ze werden veroordeeld tot het terugbetalen van de sociale korting die ze tijdens de volledige huurperiode kregen en ze verliezen hun rechten op een sociale woning.
Sociale huisvestingsmaatschappij Denderstreek zet, met ondersteuning van de Vlaamse overheid, in op het bestrijden van sociale woonfraude. Dat kan ze natuurlijk niet alleen. Daarom sluit ze binnen haar werkingsgebied met verschillende gemeentelijke diensten samenwerkingsverbanden af. Zo werd recent nog een samenwerkingsprotocol ondertekend met de politie van Geraardsbergen. Eerder gebeurde dit ook al in Haaltert en Denderleeuw. Met de gemeenten Lede en Erpe-Mere werd het overleg hierover reeds opgestart.
Bovendien zet SHM Denderstreek heel erg in op de sensibilisering bij de (kandidaat-) huurders. Elke nieuwe huurder krijgt hierover de brochure “Vermijd fraude” die ook terug te vinden is op hun website https://www.shm-denderstreek.be/. En in het bewonersmagazine “Denderend Wonen” wordt regelmatig aandacht besteed aan dit onderwerp. Het doel is huurders bewust te maken van wat sociale woonfraude is, welke controles er gebeuren en wat de verstrekkende gevolgen zijn wanneer men onterecht een sociale woning huurt.
Cijfers sociaal woonfraude in 2022
In totaal werden 8 huurders uit huis gezet omwille van sociale woonfraude. Ofte 0.2% van de huurders van de 2800 huurwoningen en -appartementen die worden verhuurd binnen het patrimonium van SHM Denderstreek.
En het gaat om 2 gevallen per gemeente in respectievelijk in Aalst, Erpe-Mere, Lierde, Geraardsbergen en Zottegem. Bovendien ging het bij deze 8 dossiers nergens om fraude door (buitenlandse) eigendommen maar om fraude door dat meer mensen dan toegelaten op een bepaald adres woonden. Een gevolg van de overvolle wachtlijsten en het feit dat de bezettingsgraad van sociale huisvesting streng gereglementeerd is.
SHM Denderstreek blijft verder inzetten op controle, het onderzoeken van meldingen en het sensibiliseren van zijn huurders. Eerlijk is eerlijk, wie sociaal huurt, weet dat het wachten op een geschikte woning lang duurt. En dus is elke vorm van misbruik ontoelaatbaar.
Info: SHM Denderstreek