Een detentiehuis is geen klassieke gevangenis maar een kleinschalige (20 tot 60 personen) inrichting waar mensen die veroordeeld zijn tot korte vrijheidsstraffen hun straf uitzitten.
Enkel wie bereid is om zijn leven te beteren en aan de toekomst te werken, komt in aanmerking. Zedendelinquenten of veroordeelden voor terrorismefeiten zijn uitgesloten.
De bewoners hebben dezelfde verplichtingen als gedetineerden in een gevangenis en kunnen niet zomaar binnen en buiten. Detentiehuizen bevinden zich vaak in een stedelijke omgeving om de band met de samenleving zo goed mogelijk te behouden. In deze aangepaste setting van een detentiehuis krijgen de bewoners zo de beste kansen om volop te werken aan hun re-integratie en er een succes van te maken.
Dat er ook in Ninove een dergelijk detentiecentrum komt, was al langer bekend. Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) heeft na overleg met het kabinet van bevoegd minister Van Quickenborne en de dossierbeheerder voor de fod justitie, de bevestiging gekregen dat het centrum wellicht begin 2024 de deuren zal kunnen openen, een jaar vroeger dan voorzien. De reden hiervoor is van bouwtechnische aard: er zal gewerkt worden met prefab units en niet met een renovatie.
“Ik sta volledig achter de beslissing om ook in onze stad verantwoordelijkheid op te nemen als het gaat om Justitie. We willen met zijn allen dat ook wie veroordeeld wordt tot een korte straf, die straf effectief uitzit. Detentiehuizen vormen een kleine maar belangrijke schakel in een performant strafuitvoeringsbeleid. Wie pleit tegen straffeloosheid moet dat ook in de praktijk brengen en dat doen we”, aldus De Jonge.
In heel het traject heeft Ninove al diverse informatie- en inspraakmomenten georganiseerd en er wordt goed samengewerkt met de verschillende betrokken diensten die een adviserende rol hebben zoals dit ook door de gemeenteraad werd gevraagd in september vorig jaar. De Jonge benadrukt dat er nog een openbaar onderzoek zal worden gevoerd en dat ook de komende maanden nog heel wat inspanningen zullen worden gedaan om de Ninoofse bevolking verder te informeren en gerust te stellen: “Dat de timing wordt vervroegd verandert niets aan onze ambitie om de bevolking te blijven betrekken, welintegendeel. Ik begrijp dat er pertinente vragen zijn en dat er bepaalde bezorgdheden leven. Aan ons om die te beantwoorden in samenwerking met de FOD Justitie. De komst van een detentiehuis is geen evident dossier, dat besef ik zelf maar al te goed. Maar een stad besturen is niet evident en beleid voeren vergt soms ook moeilijke beslissingen. Als burgemeester sta ik in nauw contact met de FOD Justitie en met de bevoegde minister om van de komst van het detentiehuis een succes te maken.