Erfgoeddag: prestigieus schilderijenkabinet te bezichtigen op het stadhuis

Geraardsbergen. Naar aanleiding van de Erfgoeddag is er op zondag 23 april de officiële opening van het schilderijenkabinet in het Stadhuis. Deze kunstkamer werd ingericht met schilderijen uit de verzameling van het Lokaal Bestuur. Vanaf 14 uur wordt het kabinet opengesteld voor het grote publiek.

‘Het verzamelen van schilderijen was populair in de Gouden Eeuw. Rijke kooplieden hadden een eigen ‘Kunstkamer’, die helemaal vol hing met meesterwerken: van het plafond tot aan de vloer. Het lokaal naast de Trouwzaal in het Stadhuis werd ingericht als een dergelijk schilderijenkabinet. Daar is een deel van de rijke en gevarieerde collectie schilderkunst te bewonderen, waaronder werken van Frans Francken, Simon De Vos, Jean-Baptist Madou, Dirk Hals en Idefons Stocquart’, geeft Erfgoedambtenaar Jan Coppens mee.

‘Bovendien kreeg de stad van het Bisdom Gent een schilderij in permanente bruikleen met het oudst gekende portret van een abt uit de Sint-Adriaansabdij: Hencricus de Busegnies (ca.1613).’

Julien Borremans