Leerlingen van Stella Matutina ( Hotelschool) brouwen hun eigen bier ‘BERENDRIES.’

Deze week werd  in de hotelschool  Stella Matutina een eigen brouwsel voorgesteld dat de naam Berendries kreeg en werd gebrouwen in samenspraak tussen leerlingen en brouwerij Hedonis in Michelbeke.

Op een viertal maanden kon dit allemaal worden gerealiseerd vertellen twee  leerlingen die deelnamen aan dit project. Het gaat om Fee Walraevens uit Munkzwalm en Maxim Catteeuw uit Zarlardinge.

Fee: “Het begon allemaal eind december 2022, bij ons eerste bezoek aan Hedonis. We maakten kennis met Leopold, de brouwmeester. We gingen letterlijk aan tafel zitten met onze ideeën.
Vrijwel meteen wisten we hoe we het karakter van het bier zagen; vlot drinkbaar, niet hoog qua alcoholgehalte en met een “hoekje” af. Kortom, een aangenaam degustatiebier, dat eruit
springt. Die dag discussieerden we over de smaakbepaling,
Aangezien de leerlingen van vorig schooljaar een GIN gemaakt hadden met lokale ingrediënten uit de Vlaamse Ardennen, wilden we dit ook terugbrengen, dit om onze footprint
zo laag mogelijk te houden. Leopold had een selectie proefbieren uitgekozen om onze “richting” te helpen bepalen, hier kwamen we tot het inzicht dat de geproefde bieren niet hadden wat we zochten.
Het mocht iets pittiger zijn, we besloten dat we roze pompelmoes en rabarber wilden gebruiken in het bier.”

Brainstormen
Maxim:”Tijdens de eerste discussie waren we ook aan het brainstormen welk glas we wilden. We kwamen tot de conclusie dat een elegant glas beter bij ons bier zou passen.
Tijdens de les ging onze discussie verder, toen hebben we de naam bepaald en gekeken naar onze marketingstrategie. Aangezien we het bier lokaal brouwen, zochten we ook een lokale naam die uniek en
beschikbaar was. Zo kwamen we uit bij Berendries, de befaamde fietshelling aan de voet van onze school. Bij de tweede afspraak bij de brouwerij ging het vooral over het ontwerp van het etiket en de
marketingstrategie daarrond samen met Jasper, de sales en marketing manager van Hedonis.”

Ambitieus

Maxim: “We zagen het ambitieus, maar terugschroeven was de boodschap, want aan alles hangt een prijskaartje. Kortom, we werden met onze neus op de feiten gedrukt.
Die dag bepaalden we ook de grootte van het etiket, de flesvorm en verpakkingswijze. Daarna gingen we verder met het uitzicht van het flesje, zoals de fles zelf, de kleur van de
kroonkurken,..Het bier moest natuurlijk ook verpakt worden. Per 4 of 6? We hebben verschillende opties bekeken. Uiteindelijk bleek de verpakking van 4 flesjes perfect te zijn. Aangezien mensen
eerder 2 pakketjes van 4 gaan kopen dan 2 van 6. Ook moest de vorm van de verpakking gekozen worden. We hebben besloten voor een karton met flap te gaan en hier zelf stickers te ontwerpen en te kleven, aangezien dit ook
prijsgunstiger is.”

Derde sessie en brouwen

Fee: “Tijdens de derde sessie bij Hedonis zijn we effectief begonnen met het brouwen van het bier. Die dag hebben we het volledige proces doorlopen.
Dit was niet alleen heel leuk om van dichtbij te zien, maar ook heel leerzaam om alle stappen mee te maken.
We beseffen nu ten volle dat bier maken niet zo eenvoudig is, alles moet nauwkeurig berekend zijn.
Het werd een speciaal ambachtelijk bier gebrouwen op authentieke wijze. Als je kijkt naar het bier kan je een lichte amberkleur waarnemen en een mooi volle
schuimkraag. In de neus kan je de aroma’s ruiken van geroosterde granen , rode pompelmoes en rabarber.
In de mond is het een bier met een frisse aanzet, het is mondvullend met op de achtergrond aroma’s van: licht gebrande mout, citrus en een bloemige hop.
Hier komt een eind aan ons bierverhaal, met een product waar we trots op zijn. Het bier is 6,5°.
We vonden het een leerrijk moment en hiervoor zouden we enkele mensen willen bedanken:
De directie van onze school, Dhr. Dhaene – Brouwerij Hedonis, Leo en Jasper voor de
leerrijke bezoeken en onze leerkracht meneer Vermeulen voor de ondersteuning.”

Verkrijgbaar in de school

Het bier werd verpakt per vier en kost 8 euro. Het is momenteel enkel  verkrijgbaar in de school en op termijn in enkele cafés.

Naast het verhaal van de leerlingen waren er nog toespraken van: Denis Dhaene,  Leopold – brouwmeester van brouwerij Hedonis en directeur Katleen De Temmerman.