Nieuwe duurzame schoolgebouwen voor het GILKO Kloosterstraat: “Meer ruimte om samen te leren en te spelen”

Lokaal bestuur Merelbeke investeert 2,3 miljoen euro in de renovatie en de bouw van nieuwe duurzame schoolgebouwen voor het GILKO in de Kloosterstraat. Ook de speelplaats van de gemeentelijke basisschool krijgt een broodnodige make-over. “We streven naar onderwijs op maat voor iedereen. Op die manier geven we ook echt meer ruimte om samen te leren en te spelen”, zegt schepen van Onderwijs Isabelle Van De Steene.

 Enkele schoolgebouwen van het GILKO in de Kloosterstraat dateren nog uit 1906 en voldoen niet meer aan de huidige normen. Dus gaat het centrale blok met klassen en leraarskamer tegen de vlakte. De westelijke vleugel links van de speelplaats ondergaat een grondige energetische renovatie. “Door onder meer het dak te isoleren en de ramen te vernieuwen maken we de school klaar voor de toekomst”, benadrukt schepen Van De Steene. “Want naast vernieuwen willen we vooral ook verduurzamen.” Daarnaast krijgt de speelplaats zelf een grondige make-over waarbij een deel overdekt wordt.

Ontwerp

Als alles goed loopt, gaan de werken begin 2025 van start en nemen ze een jaar in beslag. Lokaal bestuur Merelbeke gaat als eerste op zoek naar een ontwerper. “De gebouwen zijn oud en hebben een bepaalde erfgoedwaarde, maar zijn niet beschermd”, licht schepen Van De Steene de ontwerpopdracht toe. “Dat betekent dat de ontwerper nog alle kanten uit kan en creatief uit de hoek kan komen.”

Werf

De bouw- en renovatiewerken vormen de school binnenkort om in een werf. Het is niet duidelijk of de leerkrachten en leerlingen tijdelijk moeten verhuizen. Dat hangt af van de definitieve ontwerpplannen en of het centrale gebouw, waar de lerarenkamer en de klassen 1A en 1B gehuisvest zijn, al dan niet heropgebouwd wordt op de bestaande contouren.

Kostenplaatje

Na acht jaar worden zo de renovatie- en nieuwbouwplannen voor de gemeentelijke basisschool GILKO in de Kloosterstraat eindelijk concreet. In 2015 werden al twee patrimoniumdossiers ingediend bij Agion, het Agentschap voor Infrastructuur in het onderwijs. Recent kreeg het lokaal bestuur groen licht voor de opstart van het project. Het totale kostenplaatje van de renovatie wordt geraamd op 2,3 miljoen euro, waarvan een deel wordt gefinancierd door Vlaanderen met een maximum van zeventig procent.