Krasse ‘tachtigers’ stellen in het Koetshuis tentoon.

Plastische kunst op zijn best!

Geraardsbergen. Vijf schilders en een fotograaf stellen het eerste en tweede weekend van september in het Koetshuis tentoont. Plastische kunsten op zijn best: schilderijen, grafiek en fotografie. De tachtigers Dany Persoons, Paul Hellebosch, André Bruylandt , Nadine Weyts, Rik Van Damme en Etienne Desmet tonen in hun werken diverse persoonlijke interpretaties. Op deze tentoonstelling spreekt de stilte en luistert het oog naar de eigen taal van de landschappen, portretten, stillevens, marines en abstracties.

Danny Persoons: zoekt naar een poëtische noot in het landschap. In de Koninklijke academie Gent leerde hij de basis van zijn veelzijdig métier. In zijn laatste werken heeft hij ook op een zeer subtiele manier de grens bereikt van het onuitsprekelijke dat nog alleen een gewijde stilte verdraagt. Zijn werken werden geprezen op nationale en internationale exposities.

Paul Hellebosch: heeft meer dan vijftig jaar diverse grafische technieken laten rijpen tot een hoog niveau van vakmanschap. Naast zijn grafisch werk toont hij ook diverse aquarellen die uitmunten door hun zacht vervloeiend coloriet. Daardoor straalt zijn werk een ingehouden rust uit. Zijn werk werd meermaals geselecteerd en onderscheiden.

Andre Bruylandt: Ieder schilderij, ets of houtsnede die Andre Bruylandt maakt vindt zijn basis in zijn dagelijkse ervaringen en zijn persoonlijke manier van denken en zijn. oor het bewust elimineren van overbodige details en het ontsluieren van de onderliggende structuren krijgt zijn werk een eigen gezicht. Hij volgde les aan de academie van Zottegem, Oudenaarde en monumentale schilderkunst en grafiek aan de Hogere Rijksschool voor Beeldende kunsten te Anderlecht. Andre Bruylandt was Laureaat in verschillende nationale en internationale wedstrijden.

Nadine Weyts: Alles begon tijdens de jaren kunsthumaniora in Antwerpen op latere leeftijd aangevuld door lessen aan diverse kunstacademies. Het portret is op deze expo haar geliefd onderwerp. Nadine vertrekt meestal van een beeld dat haar raakt in de media, tracht die emotionele band vast te houden en vorm te geven op doek.

Rik Van Damme: Al schilderend zoeken naar de verborgen stille kracht in een marine. De zee stelt op zichzelf niet veel voor, maar blijft voor de schilder een onuitputtelijke bron van inspiratie. Licht, water, strand en de enig mooie lichtspelingen aan de horizon blijven de ingrediënten om op doek te brengen, tot je plots een glimp opvangt van het onderhuidse spirituele, wat de essentie vormt van heel het creatieve proces.

Etienne De Smet: Op de grens van figuratief realisme en abstractie. De zes werkstukken van “Digital Art” dat Desmet hier exposeert zijn het eindresultaat van 40 jaar ervaring met de analoge fotografie die de laatste decennia aangevuld werd met de digitale revolutie bij de beeldvorming.

De pixels vervangen het analoge scheikundige proces maar er blijft natuurlijk nog altijd de fotograaf die zelf moet uitmaken hoever hij kan gaan in de bewerking van een realistisch beeld naar een zone die de abstractie benadert. De werken die De Smet hier exposeert zijn daar het boeiende resultaat van. Hij werd meermaals bekroond in nationale en internationale wedstrijden.

Dit wordt een boeiende en unieke ervaring voor iedere bezoeker.

De tentoonstelling gaat door in het Koetshuis op:
Zaterdag 2 september van 14.00 tot 19.00 uur
Zondag 3 september van 10.00 tot 19.00 uur
Zaterdag 9september van 14.00 tot 19.00 uur
Zondag 10 september van 10.00 tot 19.00 uur

Julien Borremans