Carrefour market Geraardsbergen in Denderland Shoppingcenter sluit de deuren.

Geraardsbergen. Maandag 28 augustus kregen de elf medewerkers van Carrefour market Geraardsbergen in Denderland Shoppingcenter aan de Zonnebloemstraat hun vooropzeg. Na 37 jaar sluit de winkel haar deuren. De werknemers werden vorige week uitgenodigd op een vergadering en kregen het slechte nieuws te horen.

De klap kwam hard aan. Het personeel blijft verslagen achter. Wanneer de winkel sluit is nog niet geweten. ‘Ik werk hier al 37 jaar. Vorig week kregen we het barslechte nieuws als een mededeling te horen. Gisteren zat er een brief in de bus met mijn vooropzeg’, vertelt een ontgoochelde medewerker. Verschillende klanten schrikken van het nieuws, maar eens van de verrassing bekomen, begrijpen ze wel waarom: ‘Je zag de laatste tijd wel wat minder klanten. Heel veel mensen trekken naar de baanwinkels aan de Astridlaan of rijden door naar de Colruyt. Toch vind ik het bijzonder jammer, want de bovenkant van Geraardsbergen heeft nu geen grootwarenhuis meer’, zegt een aangeslagen klant. ‘Ik zal de winkel missen, want je kon hier wel rustig winkelen zonder de drukte van de mensen of de lange wachtrijen aan de kassa.’

We vroegen de winkelverantwoordelijke om een woordje uitleg, maar die kreeg spreekverbod. Hij verwees ons door naar de persverantwoordelijke, maar die was niet op de hoogte en kon ons niet te woord staan.

Toen Denderland Shoppingcenter in de jaren tachtig van de vorige eeuw van start ging, was het vernieuwend winkelconcept met restaurant een succes in Geraardsbergen. Winkels en shoppers vonden gretig de weg naar de bovenkant van de Zonnebloemstraat. Het succes ebde al snel weg. Al te vaak kwamen winkelpanden leeg te staan. Het shoppingcenter veranderde regelmatig van eigenaar.

De verbouwingswerken in 2008 brachten weinig soelaas. In 2018 nam een vastgoedfirma uit het Gentse de site over en wou het pand wat opsmukken. Het gebouw werd wat opgekalfaterd en kreeg een frisser uitzicht. Er waren plannen om het gebouw te slopen en een nieuw pand te bouwen met zeven winkels en appartementen. Maar vijf jaar later is daar niets van te merken.

Met het verdwijnen van Carrefour market Geraardsbergen wordt Denderland Shoppingcenter een stuk desolater. In 2020 opende Carrefour een filiaal in de Oudenaardsestraat in het centrum van Geraardsbergen. Heel veel mensen uit het centrum van de stad vinden de weg naar het warenhuis.

Julien Borremans