Geraardsbergen Op 26 maart 2022 zorgde een breuk in de waterleiding voor het ondergronds wegspoelen van aarde in de Genstestraat. Hierdoor verzakte het gewelf van de Molenbeek dat zich onder de straat bevindt. Drie getroffen woningen bleken hierna instabiel, en werden omwille van het instortingsgevaar voor de openbare veiligheid onbewoonbaar verklaard. Nu, anderhalf jaar na datum lijkt er weinig verandering te komen in de situatie: het drama is op dit moment verzeild in een juridisch complexe zaak, de straat blijft omwille van instortingsgevaar afgesloten. De dagelijkse confrontatie met de afbakeningen betekent een serieuze opdoffer, niet alleen voor de omwonenden maar ook voor de vele passanten die de Gentsestraat gebruiken op weg van en naar het winkelcentrum of de school waar hun kinderen schoollopen.
Na de rampspoed bleek al snel dat de oorzaak van de grondverzakking een breuk is in de waterleiding. Wat echter de breuk van deze leiding veroorzaakt heeft, is niet duidelijk. Hierover kan pas onderzoek en uitsluitsel komen na het slopen van de woningen. In eerste instantie werd er alles aan gedaan om het slopen van de woningen te vermijden. Uit onderzoek blijkt echter dat de woningen niet voldoende stabiliteit hebben om zelfstandig te kunnen blijven staan, en de dreiging van verder instorten reëel is.
De burgemeester besliste daarop en na bijkomend advies van een expert in het algemeen belang tot slopen van de drie betrokken woningen. Twee huiseigenaars verklaarden zich akkoord met deze beslissing, de derde betrokken huiseigenaar tekende echter beroep aan bij de Raad van State. Hierdoor loopt de afhandeling van het complexe dossier extra vertraging op, aangezien tot de woningen gesloopt zijn niet verder kan gegaan worden met het onderzoek naar de eigenlijke oorzaak en het bepalen van de aansprakelijkheid van de waterleidingbreuk. “We betreuren de situatie ten sterkste. Het is voor alle betrokken partijen zeer lastig om op dit moment nog steeds geen zicht te hebben op een datum voor de heropenstelling van deze belangrijke toegangsweg tot het centrum”, aldus burgemeester De Padt.
Een overzicht van de situatie
Maart 2022 – verzakking ondergrondse gewelven Molenbeek door breuk in de waterleiding
Juli 2022 – neerlegging verzoekschrift tot aanstelling deskundige om oorzaken en gevolgen te onderzoeken
Februari 2023 – na onderhoud met de betrokken bewoners en experten beslist de burgemeester tot het slopen van de drie woningen. Twee huiseigenaars verklaren zich akkoord, de derde betrokken huiseigenaar tekent beroep aan bij de Raad van State.
Maart 2023 – tussenverslag van de deskundige dat bevestigend adviseert tot noodzakelijke sloop van de drie woningen, gezien de veiligheidsdreiging.
De voorzitter van de rechtbank is ingegaan op het verzoek van het lokaal bestuur om de deskundige opdracht uit te breiden, maar door het instellen van beroep tegen de beslissing tot slopen bij de Raad van State, loopt de afhandeling van het dossier opnieuw vertraging op. Tot op heden wordt gewacht op een reactie van de gerechtsdeskundige op het technische verslag van de eigenaar die beroep aantekende bij de Raad van State tegen het slopen van zijn woning. Deze reactie zal toegevoegd worden aan de informatie voor de Raad van State, dat mogelijks komt tot een beslissing dat het dossier kan deblokkeren.
Veilige stad
Met de terugkeer naar school neemt ook opnieuw het verkeer in en rond de binnenstad toe. De Genstestraat blijft evenwel voor onbepaalde tijd afgesloten voor het verkeer. De omleiding via de Astridlaan of Zonnebloemstraat – Weverijstraat – Denderstraat blijft ongewijzigd. Voetgangers en fietsers met de fiets aan de hand kunnen echter wel door. Om drukte in het centrum te vermijden kan gebruik gemaakt worden van de randparkings (www.geraardsbergen.be/parkeren), en wordt waar mogelijk aangemoedigd om te voet of met de fiets te komen, of gebruik te maken van het openbaar vervoer.