Lokaal bestuur Lede zorgt mee voor veilige schoolomgevingen in de gemeente

Het Lokaal bestuur wil de verkeersveiligheid en -leefbaarheid voor onze schoolpoorten optimaliseren. Daarom zijn in Lede recent op 1 na alle schoolomgevingen opnieuw aangelegd. De schoolomgeving in Oordegem wordt samengenomen met de heraanleg Oordegemdorp – Speurtstraat en gebeurt dus in een latere fase.
Schepen van Mobiliteit, Robert De Mulder: “Tot voor kort had de rijweg voor elke school zijn eigen karakter, dit is door de jaren heen zo gegroeid. Hierdoor ontbrak het aan een eenvormige visie en aanpak. Dit werd met dit project aangepakt. Door elke schoolomgeving systematisch aan te passen met dezelfde bouwstenen, ontstaat een uniform en herkenbaar straatbeeld voor elke school. Zo is het voor elke weggebruiker duidelijk dat hij of zij een school nadert en meteen ook zijn of haar rijgedrag moet aanpassen.”

Wat is er concreet veranderd?

Burgemeester Geertrui Van de Velde: “Om de herkenbaarheid en zichtbaarheid van de schoolomgevingen te verhogen, was een duidelijke huisstijl prioriteit. In elke schoolomgeving kozen we voor dezelfde modellen: zitbanken, zitobjecten, fietsbeugels en paaltjes in dezelfde opvallende kleur. We voegden in totaal een 50-tal bomen toe om de omgeving aantrekkelijker en meer leefbaar te maken. Dit gebeurde uiteraard doordacht, zodat de zichtbaarheid van de kinderen gegarandeerd is.
Peter Govaert, deskundige mobiliteit: “Aan elke schoolomgeving is bovendien een zebrapad in dezelfde kleur aangelegd. Het voetpad werd plaatselijk verbreed en paaltjes verhinderen dat er op het voetpad kan worden geparkeerd. Er werd ook een verlaagde boordsteen aangelegd zodat de leerlingen geen drempel moeten overwinnen om met de fiets de schoolpoort te bereiken. Aan alle scholen tenslotte geldt het snelheidsregime van 30 km/uur.”