Kloosterberg in Steenhuize is nieuwe schoolstraat: “Om chaos aan de schoolpoort te vermijden”

Na vorig jaar de Burgemeester Matthysstraat in het centrum van Herzele, wordt vanaf het nieuwe schooljaar ook de Kloosterberg in Steenhuize ingericht als schoolstraat. Het gaat in beide gevallen om een proefproject.

“Bij het begin en einde van de schooldag verandert de straat voor een schoolpoort vaak in een chaotisch samenspel van auto’s, fietsers en voetgangers, soms met gevaarlijke situaties tot gevolg. We zijn in Herzele al jaren op zoek naar gepaste oplossingen om deze situaties aan te pakken”, zegt schepen van Onderwijs Benjamin Rogiers (Open VLD). “Rondom elke school in Herzele voorzien we een rode coating die aangeeft dat het een schoolomgeving betreft, dat gecombineerd met horizontale vlaggen die de aandacht moeten trekken en omegabeugels om de zebrapaden te beschermen. De meeste scholen in Herzele hebben dit al langer en voor de laatste drie voorzien we dat dit schooljaar. Vorig jaar werd al een proefproject met schoolstraat opgestart in de Burgemeester Matthysstraat. Vanaf 1 september zal ook de Kloosterberg in Steenhuize ingericht worden als een schoolstraat. Dit laatste voor een proefperiode van twee maanden. In een schoolstraat wordt de straat aan het begin en einde van een schooldag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De straat is wel toegankelijk voor voetgangers en fietsers en blijft uiteraard ook toegankelijk voor hulpdiensten. Wie zijn of haar kind met de wagen naar school brengt, kan iets verder parkeren en te voet tot aan de schoolpoort stappen.e

Concreet betekent dit een afsluiting tijdens volgende tijdsblokken:

Burgemeester Matthysstraat Kloosterberg
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

  • 8u00 tot 8u45
  • 15u20 tot 15u50
Maandag, dinsdag en donderdag

  • 08u20 tot 08u50
  • 15u25 tot 15u55
Woensdag

  • 08u00 tot 08u45
  • 12u00 tot 12u30

 

Woensdag

  • 08u20 tot 08u50
  • 11u10 tot 11u40
  Vrijdag

  • 08u20 tot 08u50
  • 15u00 tot 15u30

“Het drukke verkeer aan de schoolpoort zorgt niet enkel voor verkeerschaos, maar ook voor extra uitlaatgassen, wat een negatief effect heeft op de luchtkwaliteit in de schoolomgeving”, geeft schepen van Leefmilieu Ronny Herremans (CD&V) nog mee. “Het invoeren van de schoolstraat in de Burgemeester Matthysstraat ging gepaard met het meten van de luchtkwaliteit in en rond de schoolomgeving. De eerste cijfers daarvan zijn intussen gekend en we kunnen spreken van een opmars van het fietsgebruik en dus een vermindering van de auto’s en hun uitlaatgassen. De proefopstelling in de Burgemeester Matthysstraat met de analyse van metingen werd dan ook verlengd tot de kerstvakantie.”