Mieke Schauvliege vindt extra groen bij Francia Neirinck (voorZwalm/Groen) in Zwalm

Om het nieuwe parlementaire werkjaar voor te bereiden, fietst Vlaams fractieleider Mieke Schauvliege (Groen) doorheen Oost-Vlaanderen.  Gisteren hield  ze halt in Zwalm waar ze samen met voorZwalm/Groen schepen Francia Neirinck het toekomstig bos aan de Hondendries bezocht. “Op 12 november organiseren we een plantactie samen met de inwoners van Zwalm.”

“De bosaanplant in Zwalm doet de bosteller in Oost-Vlaanderen groen kleuren”, zegt Mieke Schauvliege. “Ook andere groene besturen zoals Gent, Sint-Niklaas en Denderleeuw maken werk van extra bos en natuur in de buurt. En dat is heel hard nodig. Vlaanderen is een bosarme regio. Desondanks de ambitie van de Vlaamse regering om 4000 hectare nieuw bos tegen 2024 aan te planten, is er nog maar 1127,8 hectare nieuw bos bijgekomen sinds 2019. Ik stel vast dat de Vlaamse regering haar bosdoelen niet haalt behalve in gemeenten waar de groenen mee besturen zoals in Zwalm.”

“Er komt ook heel wat kijken bij het realiseren van een nieuw bos,” weet schepen Francia Neirinck. “Ik ben dan ook dermate trots dat de vele samenwerkingen tussen beleid, de gemeentediensten, natuurverenigingen en burgers lonen.”

“Zwalm bloeit en vergroent,” zegt Neirinck. Ze geeft enkele voorbeelden: “Recent werd het Fatimapleintje in Meilegem onthard en heraangelegd met bijenvriendelijk plantgoed, een nieuw bijenhotel en wadi. En er wordt momenteel gewerkt aan een echt bomenbeleidsplan voor Zwalm in samenwerking met Vives en intussen werd ook de verkoopoptie gelicht voor de aankoop van een terrein van om en bij de 10 hectare dat we willen inrichten als natuurgebied met ruimte voor akkervogels. Samen met RLVA wordt momenteel ook een inventaris aangemaakt van het houtig erfgoed in Zwalm en hopen we ook binnenkort de goedkeuring te krijgen voor een “stiltegebied” in Zwalm.”

“De vergroeningsoperatie van Zwalm werkt inspirerend en motiverend,” zegt Mieke Schauvliege. “Maar het vergt veel doorzettingsvermogen van de lokale besturen. De Vlaamse regering kan lokale besturen dan ook beter ondersteunen door onnodige drempels weg te werken waardoor bosaanplantingen vlotter gerealiseerd kunnen worden,” besluit Schauvliege.