Groen Horebeke tevreden omdat nu iedereen een boom krijgt

Burgemeester Cynthia Browaeys : “We stemmen niet tegen omdat we tegen zijn”

Groen is uiterst tevreden met de beslissing van het gemeentebestuur om ieder gezin een gratis boom te schenken, maar verstaat niet waarom dit bestuur in het verleden net hetzelfde voorstel, maar dan van de hand van Groen, naar de prullenmand verwees. Hetzelfde met de heraanleg van de Kullaarweg. Burgemeester Cynthia Browaeys (Volksbelangen) erkende op de gemeenteraad dat het voorstel van groen in het verleden werd afgekeurd, maar zegt: “Het is niet omdat we iets afkeuren dat we er echt wel tegen zijn.”

“Reeds op de gemeenteraad van 30 september 2019 stelden wij met de fractie Groen voor om de inwoners van Horebeke een boom te schenken”, benadrukt Florian Vande Walle (gemeenteraadslid en voorzitter van Groen Horebeke). “Om het de gemeente makkelijk te maken, stelden we zelfs voor om een samenwerking met het RLVA aan te gaan voor het bestellen van de bomen, op het moment van haar jaarlijkse boomplantactie. Het agendapunt werd toen jammer genoeg door de voltallige meerderheid afgekeurd zonder meer.”

De verbazing was dan ook groot op de gemeenteraad van 25 september 2023 toen schepen Henk Blommaert (Volksbelangen) verkondigde dat de gemeente dit jaar ieder gezin een gratis boom wil schenken. “Deze beslissing kunnen wij vanzelfsprekend enkel maar toejuichen, maar we verstaan echt niet waarom ditzelfde gemeentebestuur in het verleden ons voorstel dan afkeurde”, aldus Florian Vande Walle. “Mocht de gemeente toen reeds iedereen een fruit- of loofboom hebben geschonken, dan zouden deze nu al zijn uitgegroeid tot sterke jonge boompjes, wat een uitstekende zaak zou zijn geweest voor het klimaat.” Burgemeester Cynthia Browaeys (Volksbelangen) erkende op de gemeenteraad dat het voorstel van groen in het verleden werd afgekeurd, maar zegt: “Het is niet omdat we iets afkeuren dat we er echt wel tegen zijn.”

Dezelfde tendens wordt gezien bij de heraanleg van de Kullaarsweg als fietsvriendelijke verbindingsweg tussen Sint-Kornelis-Horebeke en Sint-Maria-Horebeke. Op de gemeenteraad van 25 september 2023 verklaarde schepen Janna Bauters (Volksbelangen) dat de aanbesteding voor de heraanleg bijna rond was. “Ook deze beslissing kunnen we enkel maar met applaus verwelkomen”, benadrukt Florian Vande Walle. “Hoewel we reeds op de gemeenteraad van 28 september 2020 hadden voorgesteld met Groen om deze aardeweg vol putten en stenen fietsvriendelijk te maken. Een voorstel dat toen, alweer, werd weggestemd.”

Op de vraag van Florian Vande Walle waarom Volksbelangen de voorstellen van Groen toen aanvankelijk afkeurde, om nadien toch uit te voeren, wat een manier is van politiek die allerminst ten dienste staat van de samenleving, konden burgemeester Cynthia Browaeys (Volksbelangen) en haar schepenen niet beantwoorden.