Klim-Op op Erasmus+ in Palermo

Vorige week werden directeur Jo, zorgjuf Els, Lindsy en meester Stijn ondergedompeld in het Italiaans onderwijssysteem. Met een Europese beurs kregen ze de gelegenheid om op job shadowing te gaan naar Italië. Het werd een leerrijke en boeiende week, met interessante ontmoetingen en inspirerende schoolbezoeken.

In het Sint-Anna Instituut, een katholieke basisschool midden in het centrum van de stad, werden ze rondgeleid door zuster Pretty.  In het klooster verbonden aan de school  verblijven 16 zusters. Vanaf 18 maanden kunnen peuters naar school, waar ze worden opgevangen in gemengde leeftijdsgroepen.

Een bijzondere ervaring was het bezoek aan het Gonzaga Instituut, een Ignatiaanse school met meerdere campussen. Directeur Vicky Tarolla leidde de bezoekers rond in de internationale basisschool. Het hartelijk onthaal, de verzorgde klassen, de supervriendelijke leerkrachten en de boeiende lesmomenten, maakten een onvergetelijke indruk.  Ook de verwelkoming door Padre Vitangelo Denora, de algemeen overste van het jezuïetencollege, was bijzonder. Hij vertelde meer over het ontstaan en de bloei van de school, maar ook over de problemen waarmee het onderwijs in Sicilië wordt geconfronteerd. Zijn gastvrijheid kende geen grenzen: na het schoolbezoek nam hij het hele gezelschap mee naar een typisch restaurant om kennis te maken met heerlijke streekgerechten.

Naast de schoolbezoeken werd tijdens de internationalisering ook tijd gemaakt om de prachtige stad te ontdekken. De eeuwenoude kathedraal, het theater Massimo, de gezellige steegjes en pleinen, de catacomben van Cappuccini, de fietstocht naar Mondello… stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen.