Dekenale kerk Zottegem: toren en dak worden gerestaureerd

Nadat twee jaar geleden noodzakelijke onderhoudswerken aan de buitenkant van het koor en van het schip van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk op de Markt in Zottegem-centrum zijn uitgevoerd, wordt dezer dagen gestart met uitgebreider herstellingswerken aan de dekenale kerk. Hierbij zullen de toren, de beiaard en het dak volledig gerestaureerd worden. Uit de stadskas wordt hierin 1.750.000 euro geïnvesteerd, de Vlaamse overheid legt een erfgoedpremie van 950.000 euro bij.

Vooral de houten torenconstructie is al langer en dringend aan vernieuwing toe. In 2019 werden trouwens reeds enkele kleinere werken aan de toren uitgevoerd omwille van stabiliteitsproblemen van twee lantaarns (= de open bekroning van de toren). Ditmaal zal de hele beiaardtoren ‘trapsgewijs’ ontmanteld worden en na herstelling in een atelier zullen de gerestaureerde delen dan terug opgebouwd worden. Ook de beiaard zelf wordt gerestaureerd. Alle 49 klokken zullen door een gespecialiseerde firma uit de toren weggehaald worden om ze te herstellen en opnieuw te stemmen. Als voorbereiding op deze ‘torenwerken’ werden gisteren maandag door middel van een drone de nodige opmetingen gedaan. Tegen de kerstvakantie zou de toren helemaal gedemonteerd zijn en op de plaats ervan komt dan een soortement tijdelijk plat dak met roofing. De renovatie van de toren en van de carillon zou moeten voltooid zijn tegen augustus 2024.

Daarnaast komen er ook nieuwe leien op het volledige dak van de centrumkerk. Deze werken zullen starten in de komende maand januari aan het koor aan de achterkant van het gebouw en vandaar opschuiven naar de toren en de voorkant van de kerk toe. Volgens de huidige planning zou de ganse restauratie tegen het voorjaar van 2025 helemaal afgerond moeten zijn. Omdat er rond de kerk een werfzone moet ingericht worden, zal er op de parkeerplaatsen langsheen de zuidelijke kerkgevel op de Zavel een maandenlang parkeerverbod gelden. Ook zullen de marktkramers die daar normaal tijdens de wekelijkse dinsdagmarkt postvatten, gedurende de werkzaamheden een andere standplaats krijgen.