Nieuw concept voor kerstmarkt in Zottegem: vier weekends Kerstbar en één marktweekend

Toen de kerstmarkt in het Zottegemse stadscentrum vroeger onder de vorm van twee of drie kerstmarktzondagen georganiseerd werd en ook nog in de Heldenlaan plaatsvond, was de kritiek te horen – zowel vanwege bezoekers als in de gemeenteraad vanuit de toenmalige oppositie die het nu in het stadsbeleid wel mee voor het zeggen heeft – dat de kerstmarkt “eigenlijk één straatlange toog met een potpourri van allerlei soorten muziek” was. Na 34 edities kwam er in 2019 een einde aan die traditionele kerstmarktzondagen. Er werd een nieuw concept bedacht en sindsdien werd de kerstmarkt gecentraliseerd op het overdekte marktplein maar nog steeds klonk het dat de ware kerstsfeer ver te zoeken was en dat de kerstmarkt veeleer “een grote openluchtcafé in winterse sfeer” of “een zuipmarkt in een spuuglelijke tent” was. Om maar te zeggen dat de traditionele kerstmarkt in het stadscentrum al voor de nodige polemiek gezorgd heeft in Zottegem.

Voor de komende kerstmarkt-editie is het concept opnieuw aangepast en ditmaal wordt dit eindejaarsgebeuren een soort combinatie van vroeger en nu. Van vrijdag 8 tot zaterdag 30 december zal men gedurende vier weekends terechtkunnen in de overdekte Kerstbar (12 chalets) op de helft van het marktplein. De tent zal telkens open zijn op vrijdag van 17 tot 0u30, op zaterdag van 15 tot 0u30 en op zondag van 15 tot 23 uur (verplichte sluiting op zondag 24 december; optionele opening op oudejaarsavond/zondag 31 december van 23 tot 4 uur). Door de standhouders zal gezorgd worden voor een feestelijk omkaderend programma voor jong en oud. Daarnaast – naar verluidt zou uit een bevraging gebleken zijn dat het merendeel van de vroegere deelnemende standhouders en verenigingen hieraan de voorkeur geeft – zal er één kerstmarktweekend plaatsvinden op zaterdag 16 december van 15 tot 23 uur (optioneel tot 0u30) en op zondag 17 december van 15 tot 23 uur waarvoor dan op de Markt alsook in de Heldenlaan een 30-tal houten chalets zullen opgesteld worden.

INSCHRIJVEN

Nadat het kerstmarktreglement maandag ll. in de gemeenteraad op tafel werd gelegd, startte gisteren woensdag de inschrijvingstermijn en die loopt nog tot dinsdag 14 november. Door kandidaat-standhouders, zowel voor de Kerstbar als voor het kerstmarktweekend, kan alleen online ingeschreven worden door middel van het formulier dat via zottegem.be/kerstmarkt terug te vinden is (dus niet per e-mail). Voor de invulling van de Kerstbar krijgen standhouders van vorig jaar al deelnamen, voorrang op eventuele nieuwe geïnteresseerden. Voor een permanente kerstbar-chalet bedraagt het huurgeld voor de vier weekends 420 euro (+ 210 euro waarborg) incl. elektriciteit en water. Voor een chalet op de weekendmarkt is het gebruikstarief, ook telkens elektriciteit en water inbegrepen, 160 euro (+ 100 euro waarborg) voor een verkoopstand met consumptie ter plaatse en 80 euro (+ 50 euro waarborg) voor een stand zonder consumptie ter plaatse. Het volledige kerstmarktreglement kan geraadpleegd worden via zottegem.be/kerstmarktreglement.