Evocatie van bange meidagen van 1940

Slag om Gijzenzele wordt herdacht

In de pastorij van Gijzenzele heeft Marc Van Gaver, ere – voorzitter van de Heemkundige Kring ‘Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil’het programma voorgesteld van de evocatie ‘De bange meidagen van 1949’. In ‘Gijzel’ blijft men de Slag om Gijzenzele herdenken. Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil  organiseert op zaterdag 4 november om 18 u een evocatie van de Slag om Gijzenzele. Er speelden zich in de meidagen van 1940 (van 19 tot 21 mei) gruwelijke taferelen af in Gijzenzele. Het event was oorspronkelijk voorzien in 2020 maar door corona omstandigheden kon deze toenmalige 80-jarige herdenking niet doorgaan. Dankzij de steun van de gemeente Oosterzele, erfgoedcel Viersprong en bijkomende sponsors kan deze speciale evocatie nu toch doorgaan.

Een stuk geschiedenis. Tijdens de 18 – daagse veldtocht moest het Belgisch leger onder druk van het aanvallende Duits leger zich terugtrekken van de KW  linie om ditmaal de linie Bruggehoofd Gent strekkende van het kanaal Gent-Terneuzen tot Oudenaarde te verdedigen. Op 18 met 1940 rond 17uur vertrok de 2de legerdivisie bestaande uit de 6de en 5de linie en de 28ste linie rond 18 mei in de streek van Gijzegem om zich te voet te begeven naar haar verdedigingssector Kwatrecht Gijzenzele tussen de  Betsberg en de Schelde te Kwatrecht. Het 3de bataljon van de 6de linie komt rond 4 uur ’s morgens op zondag 19 mei 1940 aan te Gijzenzele. De geplande versterkingen komen niet aan. In totaal bestaat het derde bataljon 6de linie in totaal uit 600 man. De aangekomen manschappen zijn totaal uitgeput en hebben geen tijd om uit blazen .


Getuigenissen

Dankzij de talrijke getuigenissen van gevluchte Gijzenzelenaars en het archief van de 6de linieregiment, dat momenteel bewaard wordt in Gijzenzele, kon het genootschap een uitzonderlijk beeld weergeven van hetgeen zich toen afspeelde in Gijzenzele. De vluchtende inwoners en het oorlogsgeweld  doet denken aan hetgeen nu, weliswaar op grotere schaal, zich afspeelt in de wereld. Op diverse haltes  gaan figuranten bepaalde gebeurtenissen zo waarheidsgetrouw mogelijk weergeven. Als apotheose wordt de oorlogsschade op de Sint-Bavokerk geprojecteerd. Het event gaat een zo waarheidsgetrouw beeld geven van wat zich werkelijk afspeelde in het dorp in Gijzenzele tijdens WO II. Na de apotheose kan men in de kerk terecht voor een drankje, babbel,…en er worden getuigenissen van dorpsbewoners en het plaatselijk oorlogsgebeuren worden tentoongesteld.  (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)