CD&V-raadslid Robin De Cubber, die in de gemeenteraad onlangs de plaats innam van verkozene Ann De Smet (zie link) vraagt aandacht voor online pesterijen.
“Enkele weken terug werd er bericht over een schooldirectie uit Gent die naar de politie was gestapt, omdat zeker twee van hun leerlingen het slachtoffer zijn geworden van pesterijen op anonieme roddelkanalen op TikTok, ook wel Juice Channels of Gossip Girl accounts genoemd. Nadien konden er anonieme accounts op Tiktok teruggevonden worden die gekoppeld zijn aan middelbare scholen in Aalst, Aarschot, Antwerpen, Heist, Kortrijk, Oudenaarde en ook in Zottegem (de directie van die school – het Onze-Lieve-Vrouwcollege campus Centrum – slaagde er ondertussen in om de pesters een halt toe te roepen, red.). Op de laatste gemeenteraad vroeg ik daarom meer aandacht voor deze nieuwe vorm van pesten. Pesten is niet OK, daar is iedereen het over eens”, aldus Robin De Cubber. “Het is een fenomeen van vroeger en van nu, maar de pestvorm past zich aan de veranderende samenleving. Naast het fysieke pesten groeien andere vormen van pesten samen met snelle digitalisering van de samenleving. Anonieme kanalen via sociale media zoals Tiktok en Instagram zijn makkelijk aan te maken en kunnen op grote schaal slachtoffers treffen, zowel binnen als buiten de school.”
“Bezorgde ouders lieten me ook weten dat er een Zottegemse school hierover een communicatie had gedaan aan de ouders en de leerlingen om de makers van het ‘Gossip Girl account’, waarvan sprake in de pers, deze offline te halen. Extra aandacht hiervoor is noodzakelijk, om scholen, ouders en leerlingen hierover te informeren. Belangrijkste aandachtspunt is het onderwerp bespreekbaar maken en drempel zo laag mogelijk maken opdat de leerlingen, waaronder slachtoffers, dit durven melden aan hun leerkrachten of vertrouwenspersonen binnen de scholen. Op dit ogenblik zijn bij de Zottegemse politiediensten geen aangiftes gedaan omtrent het specifieke fenomeen van Gossip Girl accounts”, reageert burgemeester Evelien De Both (N-VA). ‘Er worden wel regelmatig aangiftes van cyberpesten gedaan, door zowel minderjarigen als meerderjarigen. Pesten kan zowel de vorm aannemen van lichamelijk geweld, als van geweld met woorden. Dit kan dramatische gevolgen hebben voor het slachtoffer. Als maatschappij hebben we hier een belangrijke rol in te spelen. Pesten is strafbaar, en hier dient ook de hoogste prioriteit aan gegeven te worden.”