Schepen Oosterzele Christ Meuleman geef tekst en uitleg, verkeerslichten Yshoute

De afgelopen jaren zijn er verschillende pogingen gedaan om het kruispunt Yshoute-N42 te beveiligen met verkeerslichten

Het Regionaal Mobiliteitsplan van de Vervoerregio Vlaamse Ardennen voorziet in de
aanpassing van de wegcategorisering van de N42 naar een regionale weg niet meer geklasseerd als Vlaamse hoofdweg . Dit maakt het mogelijk om meer op en afritten te voorzien. Hiermee willen wij afdwingen dat de toegang van Balegro een rechtstreekse verbinding met de N42 kan worden en de passage van vrachtwagens over Geraardsbergsesteenweg niet meer nodig is. Dit betekent goed nieuws voor  de woningen die daar minder belast gaan worden met zwaar verkeer en dit deeltje weg enkel bestemd wordt voor lokaal verkeer.

 

Op 19 oktober kregen wij van AWV bevestiging dat ze zullen ingaan op onze vraag van de plaatsing van verkeerslichten. We wachten hier nog op een definitieve timing maar kunnen nu al meegeven dat de Commissie samenkomt in de loop van februari 2024 en de plaatsing in de loop van 2024 zal gebeuren.

Tot slot: Echte probleem is natuurlijk de schorsing en het niet doorgaan van de ombouw van de N42. Als bestuur hadden wij volgende veilige inrichtingen afgedwongen:

Fietssnelweg
Fietsersbrug over N42 ter hoogte van Gijzenzele
Carpoolparking te Gijzenzele
Fietstunnels Roosbloemstraat en Leenstraat

 

Mei/juni 2019             brief van Gemeente Oosterzele aan AWV met het verzoek van het plaatsen van verkeerslichten op het kruispunt

03/07/2019                Brief van Agentschap Wegen en Verkeer: ‘bevestiging van de uitvoering van telling om een duidelijk actueel beeld te verkrijgen van de verkeersintensiteiten’.

15/10/2019                Uitvoering verkeerstellingen door Agentschap Wegen en Verkeer.

24/10/2019                Brief van Agentschap Wegen en Verkeer: ‘de locatie (kruispunt N42 met IJshoute) komt niet in aanmerking voor de plaatsing van verkeerslichten.

1/12/2021                  Brief van gemeente Oosterzele:’ herinrichting kruispunt Geraardsbergsesteenweg / Molenstraat / IJshoute

18/01/2022                Overleg met Agentschap Wegen en Verkeer

15/03/2022                Provinciale commissie verkeersveiligheid

26/10/2022                AWV kondigt aan op de infomarkt voor de bewoners dat wanneer het GRUP vernietigd wordt als overgangsmaatregel lichten geplaatst gaat worden op het kruispunt

05/12/2023                overleg met de handelaars van de N465 waarop AWV bovenstaande belofte heeft hernomen.