Jaar cel voor ex-collega wegens jarenlang belagen en stalken van Zottegemse schepen

De correctionele rechtbank van Oudenaarde heeft M.P., een vrouw van in de veertig uit Zottegem en leerkracht lager onderwijs, schuldig verklaard aan jarenlange laster en belaging van Lieselotte De Roover, Zottegems CD&V-schepen van ondermeer onderwijs en een (ex-)collega van haar. De stalkster werd hiervoor veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden met uitstel, een boete en het betalen van een schadevergoeding.

Lieselotte De Roover was van 2018 tot en met 2021 het doelwit van een lastercampagne waarbij tal van anonieme brieven waarin ze met allerlei valse beschuldigingen werd zwartgemaakt, terechtkwamen op kabinetten van collega-schepenen alsook bij de directies van het Zottegemse gemeenschaps- en stedelijk onderwijs en bij coalitiepartner N-VA. Uit het vonnis dat werd uitgesproken, blijkt dat de rechtbank ervan overtuigd is dat de belaagster hiermee de duidelijke intentie had om Lieselotte De Roover :in een slecht daglicht te plaatsen, haar reputatie te verpesten en haar carrière zowel in het onderwijs als in de politiek doelbewust te beschadigen door haar aan publieke verachting te onderwerpen en haar integriteit als schepen aan te tasten.

Ondanks de volgehouden ontkenning van de feiten door M.P., slaagde het gerechtelijk onderzoek er toch in om de dader te identificeren en leverde dat een “overweldigende hoeveelheid bewijs” op. De rechtbank verklaarde M.P. dan ook schuldig aan de beide misdrijven van laster en belaging en veroordeelde haar tot een gevangenisstraf van 12 maanden met uitstel, een boete van 400 euro (waarvan de helft ook met uitstel) en een morele schadevergoeding aan haar slachtoffer. Verder moet zij ondermeer ook een contactverbod met Lieselotte De Roover en haar gezin naleven. M.P. heeft tot midden november de tijd om tegen dit vonnis in beroep te gaan.

GEWOON VERDER VOOR DE KLAS

Lieselotte De Roover diende al in 2020 een klacht met burgerlijke partijstelling in en vermoedde toen reeds wie de auteur van de brieven was. “Om het gerechtelijk onderzoek in alle sereniteit te laten verlopen, opteerde ik er echter voor om over deze zaak niet te communiceren,” zegt zij nu. “Dat ik zodoende op al die onware beweringen geen weerwoord kon bieden, maakte het weliswaar nog zwaarder om de twijfel en het wantrouwen die rond mijn persoon ontstonden, te dragen. Daarbij kwam ook nog de schrik dat die vrouw onze kinderen iets zou aandoen en daarom lieten wij hen soms niet naar school gaan. Het is nu vooral belangrijk dat deze moeilijke periode achter de rug is. Al is het voor mij onbegrijpelijk en maak ik er mij oprecht grote zorgen over dat mijn belaagster momenteel nog voor de klas staat (n.v.d.r.: in een andere vrije basisschool binnen dezelfde scholengemeenschap). Alsof er niets gebeurd is,” aldus Lieselotte De Roover die zelf als kleuterleidster in basisschool De Vlinder Velzeke werkzaam is.