Kermis op 1 november in Nederzwalm

Op 1 november is er kermis in Nederzwalm en dit is toch uitzonderlijk te noemen op de herdenkingsdag van de overledenen.
Voormalig Zwalms burgemeester Basiel Eeckhout vertelt er ons meer over:

” Zeer uitzonderlijk is het dat het op 1 november  – Allerheiligen  –  naast de herdenking van de overledenen het ook nog ergens KERMIS is.

Contradictorisch lijkt het… maar te Nederzwalm-Hermelgem  met als parochieheilige “Alle Heiligen”  is dat wel zo, en dat sinds meerdere eeuwen.

En die mooie traditie houden we in ere.!  De nieuw aangestelde parochiepriester Kanunnik Albert Vandekerhove zal voorgaan.

Na de kerkdienst (begin om 10 uur)  ter herdenking van de overledenen en tevens de ruime reünie van de huidige en vroegere dorpsbewoners, wordt achteraan in de kerk een hapje en een drankje aangeboden door Nathalie en Wesley van  “De Patrijs”  en is er ruim gelegenheid om een  babbeltje te slaan en de zoveel mooie herinneringen van dorp en mens boven te halen. Een voorbeeld van menselijk contact dat er vandaag zo nodig is.

Maar er is meer.

Alle kinderen van ZWALM werden op het jaarlijks initiatief  van het plaatselijk J.V.V. Feestcomité en  dank zij de goede medewerking van alle scholen  persoonlijk uitgenodigd om GRATIS hun hartje op te halen op de kindermolentjes en –schommel die er op het dorpsplein op hen wachten.(Schoolstraat 32)

Dat op Woensdag 1 november van 10 tot 19 uur.

Intussen kunnen de ouders , grootouders, buren, vrienden en kennissen rustig genieten van een gezellig babbeltje rond de “tapwagen-ton” die er ook zal zijn.

Een globaal mooi initiatief dat in Zwalm – en ook ver daarbuiten – zeer gewaardeerd wordt.”

Het verleden met enkele anekdotes

In het verleden, (tientallen jaren terug ) was dat zo op die dagen dat er een circus, één of twee autoscooters – vijf of zes kindermolentjes, drie schommels, drie schietkramen, een frituur, een oliebollenkraam, een wafelkraam enz……  hier hun staanplaats vonden en de inwoners van het dorp en ver daarbuiten ten volle genoten van die kermisactiviteiten. Er waren die dag ook nog 4 missen – dan drie dan twee en nu nog eentje.

Hoe de tijden binnen één generatie toch veranderd zijn…

De fusie tussen Nederzwalm en Hermelgem

In 1847 fuseerden eerste de parochies , omdat de kerk van Hermelgem in verval geraakte  (was eigendom van de abdij van Bavay. Nadien in 1949 fuseerden de beide gemeenten Nederzwalm met Hermelgem (vandaar de gemeenschappelijke naam)

Op vrijwillige basis.  (l’histoire se répète…)

In 1970 de eerste fusie (11 dorpen) tot Munkzwalm  en in 1976 werd Nederzwalm-Hermelgem daaraan toegevoegd en kreeg het de nieuwe fusienaam :ZWALM.