Adeline De Clercq (UGent) uit Merelbeke maakt kans op NBN Sustainability Award

Recent afgestudeerde rechtenstudente Adeline De Clercq maakt met haar thesis over PFOS-bestrijding in de Verenigde Staten kans op de NBN Sustainability Award. Met die deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs bekronen SciMingo vzw en NBN de sterkste scripties over duurzaamheid.
In de jaren veertig slagen producenten erin om een ijzersterke stof te maken: PFOS. Geen water, vet of warmte kan deze stof kapotmaken. Ideaal om overal in te verwerken, niet? Tot men op een dag ontdekt dat deze stof misschien toch niet zo ideaal is als ze eerst leek: PFOS veroorzaakt voortplantingsproblemen, een verstoord immuunsysteem, gedragsveranderingen en kanker. Adeline De Clercq wou weten hoe de VS vandaag haar bevolking beschermt tegen PFOS-vervuiling. Want hoewel er een internationale regelgeving bestaat, blijkt dat de wetgeving in de VS veel vooruitstrevender is. Zij haalde met haar scriptie de finale van de NBN Sustainability Award en maakt zo kans op 1.500 euro.
Uitreiking 
De Clercq neemt het in de finale op tegen 3 andere genomineerden. Of zij in de prijzen valt, wordt duidelijk bij de uitreiking van de deelprijs op dinsdagavond 8 november in het Stadhuis van Brussel.