Natuurgebied Gondebeekvallei wordt 1,3 ha groter

Kom mee planten op zondag 26 november 2023

Natuurpunt Oosterzele blijft zich onverdroten inzetten voor meer natuur voor iedereen. Natuurpunt Oosterzele meldt het met veel trots en enthousiasme: ‘We  konden afgelopen zomer enkele percelen aankopen, goed voor een totale oppervlakte van maar liefst 1,3 ha’, klinkt het triomfantelijk bij Natuurpunt Oosterzele. Het Natuurgebied Gondebeekvallei wordt hiermee alweer een stuk groter.
De percelen situeren zich tussen het Aelmoezenijebos en het station van Landskouter. De percelen staan ingekleurd als bestemming Europese en Vlaamse natuur. Ze lenen zich perfect tot bebossing. Ongeveer 1 ha zal aangeplant worden als bos. Het Aelmoesenijebos wordt een stuk groter en de habitat van de vele soorten die in en rond het bos leven wordt iets robuuster. Een smalle strook van 0,3 ha langs de spoorweg zal aangeplant worden als bosrand. Zo wordt een landschappelijke buffer tussen de spoorweg en het bos verkregen, deze buffer zal dienen als schuilplaats en voedselbron voor vogels, zoogdieren en insecten.
Help 2000 boompjes in de grond steken
Natuurpunt Oosterzele vliegt er meteen in. De bosaanplant van 1 ha zal op zondag 26 november op ‘De Dag van de Natuur’ uitgevoerd worden. De bosrand wordt in een latere fase aangeplant. Er worden op zondag 26 november maar liefst 2000 boompjes aangeplant, als daar zijn: zomereik, gewone esdoorn, haagbeuk, berk, gladde iep, zoete kers en winterlinde. Zo groeit het Aelmoesenijebos gestaag aan en wordt er voor een robuustere habitat voor de vele soorten die er voorkomen gezorgd. Denk hierbij aan ree, vos, rode eekhoorn, hermelijn, wielewaal en spechten. Tweeduizend boompjes in de grond steken, een hele karwei. Natuurpunt Oosterzele rekent op uw hulp. Steek je graag eens de handen uit de mouwen? Dan ben je meer dan welkom. Iedereen, groot en klein. De plantgaten zijn op voorhand gemaakt. Na het planten kan je gezellig bijpraten met een hapje en een (warme)drank. Noteer alvast: zondag 26 november 2023 tussen 14 u en 17 u in de Gondebeekvallei. Let wel! De percelen die worden beplant zijn enkel te bereiken via station Gontrode. Interesse? Bevestig je komst via info@natuurpuntoosterzele.be.  (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).