Opnieuw een aanvraag voor wolvenpark in D’Hoppe ( Vloesberg)

Oppositieraadslid Hedwin De Clercq (Vooruit) vroeg hoe het zit met een mogelijke nieuwe aanvraag voor de exploitatie van een wolvenpark net over de taalgrens in Flobecq-Vloesberg. Dit kam zo ter sprake tijdens de jongste Brakelse gemeenteraad.

Schepen Peter Vanderstuyf: “Begin oktober werd de gemeente Brakel op de hoogte gesteld door de gemeente Flobecq dat er opnieuw een aanvraag werd ingediend om een wolvenpark op d’Hoppe in te richten. Het wolvenpark zou tussen de 6 à 12 wolven tellen, een achttal gebouwen bevatten (6 chalets voor verblijfstoerisme, een voor de conciërge en een voor de logistiek) alsook een parking.

Gezien de te verwachten negatieve  impact op het aangrenzend Brakelbos (het Brakelbos werd ingekleurd als Europees beschermd natuurgebied, Habitatgebied) en de bronnen van  de Zwalm (de bovenloop van de Zwalm bevat beschermde soorten zoals de beekprik en rivierdonderpad), lijkt dit project absoluut niet wenselijk.

Er werd dan ook een bezwaar ingediend door het College van Brakel. Dit bezwaar bevat een aantal juridische elementen zoals:  het verbod om bosgebied om te zetten in een andere functie, het ontwikkelen van toerisme in een niet aangeduide boszone. Het Waals gewest heeft immers via de Commission Générale au Tourisme (CGT) vier bosgebieden aangeduid waar toerisme mag worden uitgebouwd en de bossen rond d’Hoppe  zijn daar niet bij. Tevens wenst men te ontsluiten via een buurtweg die eigenlijk geen buurtweg is, maar slechts een grenslijn.

In de omgevingsaanvraag wordt nergens grondig ingegaan op de te verwachten geluidsoverlast en tevens is er een probleem naar dierenwelzijn toe. Zo blijkt het wolvenpark slechts een oppervlakte te hebben van 2 hectaren hetgeen duidelijk te klein is om 6 wolven, laat staan 12 wolven te herbergen. Aangezien deze beperkte  wolvenpopulatie  zich vrij zal kunnen voortplanten is het risico op inteelt zeer groot waardoor de kans dat deze welpen zullen moeten worden geëuthanaseerd zeer groot wordt.

Ik hoop dan ook dat het gezonde verstand zal zegevieren en dat dit project  niet zal doorgaan, hiervoor reken ik ook op steun van de Vlaamse overheden en administraties, hulp die we tot nu toe nooit hebben gekregen!! “

Binnen de Open Vld meerderheid vroeg André Flamand of dit wel opportuun is dat Brakel een dossier laat opstarten bij de Raad Van State.

Hierdoor blijft Brakel wel op de hoogte hoe het dossier verder evolueert antwoordde schepen Peter Vanderstuyf.