Politie ontmantelt illegale raveparty in Oosterzele: “Velen onder invloed van alcohol en drugs”

Zaterdagochtend werd een illegale raveparty op de voormalige VRV-site in Scheldewindeke stilgelegd. Er zouden zo’n 200 fuifgangers aanwezig geweest zijn. Velen daarvan onder invloed van alcohol en drugs.

Om de fuif onder controle te krijgen, kreeg de lokale politie van de zone Rode&Schelde steun vanuit Antwerpen. Er werd een speciale politie-unit gestuurd. Er zouden zo’n 200 fuifgangers aanwezig geweest zijn.

“Vooral Fransen, te zien aan de nummerplaten”, zegt burgemeester van Oosterzele Johan Van Durme in Het Nieuwblad (zie link). “Het waren buurtbewoners die het lawaai opgemerkt hadden, maar tegen dat we wisten wat er zich afspeelde, was het al ochtend. Onze mensen van de lokale politie zijn ter plaatse geweest en telden dan zeker nog 150 aanwezigen. Velen bleken onder invloed van alcohol en drugs. Omdat de lokale politie het niet veilig achtte om het terrein met zes mensen te inspecteren, werd de hulp van een federale unit uit Antwerpen ingeroepen. “Die veertig federale agenten waren vrij snel ter plaatse en het terrein werd afgezet zodat niemand nog binnen of buiten kon. Daarna volgde een sweeping over het hele terrein. Behalve de identiteit van elke aanwezige controleren, zochten ze ook naar drugs. Aanwezigen die trachtten te vluchten, werden met een drone getraceerd. Niemand kon ontsnappen”

Het Nieuwsblad laat nog weten dat zowel de organisator als de dj konden opgepakt worden. “Al het materiaal, waaronder een stroomgroep, nam de politie in beslag. Er werden pv’s opgemaakt omwille van het niet-vergund zijn van het evenement, de geluidsoverlast, druggebruik en -bezit: Sommigen konden niet meer op hun benen staan en dienden op het terrein te blijven tot ze weer nuchter worden. Zowel de burgers uit de buurt als ikzelf heel blij dat de politie duidelijk heeft gemaakt dat de maatschappij dergelijke asociale uitspattingen niet tolereert. Die mensen komen plezier maken ten koste van anderen. Behalve veel tijd kost de inzet van zo’n politie-unit ook heel wat geld aan de maatschappij. Tijd en geld die beter ingezet kunnen worden”, zegt Van Durme in HNB.