Gianny De Leu (21): ‘Wereldkampioen word je met de ganse club.’

Gianny De Leu (21) vier keer wereldkampioen thaiboksen en 40 wedstrijden ongeslagen

Voorde/Ninove. Thaibokser Gianny De Leu werd vorige maand wereldkampioen thaiboksen. Het is intussen zijn vierde wereldtitel van de jonge Gentenaar die in Ninove traint. Veertig wedstrijden op rij is de afgetrainde atleet ongeslagen. Gianny wordt door trainer Sandu Viziru van Sandu Gym naar de top geleid. ‘Gianny is de man die de wereld verbaasde’, weet Sandu. ‘Wereldkampioen word je niet alleen, maar met de ganse club.’

Drie weken geleden werd Gianny De Leu wereldkampioen thaiboksen bij de profs tijdens het wereldkampioenschap Mauythai in ’t Gentse Kuipke. In de finale moest Thailand de duimen leggen. ‘Gianny veroverde de WMC-wereldtitel, the World Muaythai Council. Dat is toch wel een straffe prestatie voor een kleine club zoals de onze’, geeft Sandu Viziru mee. Gianny is een wereldtopper. Hij won reeds vier wereldtitels en de European Games en is veertig wedstrijden ongeslagen. ‘Hij wordt door het hele Sandu-team op handen gedragen’, zegt de trainer supertrots.

Met o.a. Sandu Viziru en Gianny De Leu

Wereldtop
De spil achter de schermen vormt zeker Sandu Viziru. Hij is niet alleen trainer, maar ook bezieler en oprichter van de club. Twintig jaar geleden vertrok hij vanuit Roemenië naar België. ‘Ik verloor op jonge leeftijd mijn vader. Mijn moeder werd ernstig ziek en we beslisten om haar in België te laten behandelen. Mijn moeder heeft het toch niet gehaald. Ik was pas achttien jaar toen ik besliste om toch in België mijn kansen te wagen’, vertelt Sandu Viziru. Hij leerde Nederlands op de werkvloer en leerde een vak. Momenteel is hij werfleider.

Intussen heeft hij een club opgericht. In Ninove trainen de recreanten. In Voorde gaan de competitietrainingen door. Sandu heeft naast zijn woning een trainingscentrum gebouwd. Daar wordt dagelijks getraind. ‘Als je de wereldtop wilt bereiken dan moet je bijzonder hard trainen en dat doen we ook’, voegt hij eraan toe. In de week wordt er drie tot vier uur per dag getraind en in het weekend komt daar nog wat extra bij. Sandu ging intussen al talloze keren naar Thailand om de kneepjes van de sport volledig te beheersen.

Gianny is pas 21 jaar en heeft al een heel palmares bij elkaar gevochten. Trainen doet hij na de werkuren. Overdag is hij lasser, maar ’s avonds kruipt hij in de ring. Hij hoopt binnenkort een topsportcontract te kunnen krijgen, zodat hij zich voor de volle 100% op zijn sport kan concentreren. Gianny had gehoopt om ooit eens naar de olympische spelen te kunnen gaan, maar thaiboksen is geen erkende olympische sport. ‘Voorlopig nog niet. Ooit hoop ik naar de spelen te kunnen gaan om daar goud te veroveren’, voegt hij er nog aan toe.

Met o.a. Laura Lanckman

De honger blijft
‘Gianny heeft een goede techniek,’ zegt trainer Sandu, ‘maar hij heeft het vooral van zijn conditie en hij kan tijdens een gevecht heel veel druk zetten. Hij is een complete vechter en durft ook tot het uiterste te gaan. Zelfs na vier wereldtitels heeft hij nog heel veel honger naar meer.’

De club hangt heel goed aan elkaar. Iedereen is betrokken en de goesting om te trainen, te vechten en tijdens de competitie tot het uiterste te gaan is heel groot. Gianny is een voorbeeld voor de jonge clubleden. Heel wat jongeren willen in zijn voetsporen treden. Ook Laura Lanckman. Ze is intussen Belgisch kampioen.

Voor meer info:

Zaal Voorde