Vooruit Brakel organiseerde avond over intrafamiliaal geweld!

aangrijpend boek Elsje - toen het begon

Vooruit Brakel organiseerde vrijdag ll. een boeiende avond over intrafamiliaal geweld. Het was bestuurslid  Natalie Vercleyen die de organisatie op zich nam waar heel wat items aan bod kwamen.  Zo was er het boek van Elsje en was er een uiteenzetting door commissaris De Colfmaecker (PZ Brakel) die duiding  gaf hoe dit frequent probleem moet worden aangepakt. 

Boek 

Elsje schreef over haar jeugd een huiveringwekkend, meeslepend en beklemmend boek. Jarenlang werden Elsje, haar broer en moeder overgeleverd aan hun sadistische, onmeedogenloze en narcistische vader en echtgenoot, die enkel uit was op het bevredigen van zijn primaire lusten. Daarvoor ging hij tot het uiterste. Verkrachting, mishandeling, uitbuiting, vernedering, marteling en onophoudelijk geestelijk en fysiek geweld waren er aan de orde van de dag.

Elsje wil naar buiten treden met haar verhaal en de wereld duidelijk maken wat incest, seksuele, fysieke en mentale terreur met een gezin doet. Haar therapeut gaf haar de raad om als verwerkingsproces over haar verleden alles van haar af te schrijven. En heeft ze er uiteindelijk een boek van gemaakt.

 

Met dit boek wil ze de omgeving duidelijk maken waarom ze zo teruggetrokken is en anders reageert dan wat mensen verwachten. ‘Na alles wat ik meegemaakt heb, vind ik het een hele prestatie dat ik er nog ben, dat ik van mijn leven toch iets kunnen maken heb’, getuigt Elsje.” Achter gesloten deuren gebeuren de meest gruwelijke dingen, zonder dat de buitenwereld ervan af weet.

 

Elsje schrijft de gebeurtenissen neer zoals ze zich hebben voorgedaan, ongezouten, confronterend en ongecensureerd. Het boek is een proces van vele jaren. Elsje kan met haar verhaal naar buiten treden omdat ze door haar naasten zo goed gesteund wordt. Doorheen de jaren van ellende kende ze ook warme momenten bij haar familie. ‘Mijn familie wist wel dat er iets aan de hand was, maar dat het zo erg was… Momenteel wordt het boek door mijn familie gelezen. Het relaas komt aan als een moker.’

Ziekelijk superioriteitsgevoel Elsje was nog maar acht toen ze door haar vader werd misbruikt en een loop van een geweer tegen haar slaap kreeg gedrukt met de boodschap om te zwijgen. Jarenlang hebben Elsje, haar broer en moeder doodsangsten en diepe vernederingen moeten doorstaan. Tot ze uiteindelijk werden gereduceerd tot objecten om de ziekelijke lusten, driften en verlangens van hun vader, haar echtgenoot te bevredigen.

Wat kan je doen?

Wat kan je doen? Wie kan je helpen? Wie geconfronteerd wordt met familiaal geweld kan in het geval van nood naar het nummer 101 bellen. Praat er met de familie en vrienden over en doe een aangifte bij de politie. Als je slachtoffer bent van familiaal geweld, kan je 1712 bellen of chatten of mailen via www.1712.be. De medewerkers van 1712 luisteren naar je verhaal en verwijzen je eventueel door naar gepaste hulpverlening. Voor meer info: https://www.slachtofferzorg.be/familiaal-geweld

Bij Tele Onthaal kan je altijd bij iemand terecht die naar je luistert , kan je het nummer 106 bellen.

‘Toen het begon…’ is een boek van Elsje uitgegeven bij Uitgeverij Partizaan en kan besteld worden bij Elsje via Facebookpagina https://www.facebook.com/elsje.mertens.1 of bij uitgeverij Partizaan  https://www.partizaan.be . Het boek kost €18 of €21,50 inclusief verzendingskosten.

P.S Dat intrafamiliaal geweld zeer actueel is bewijst het drama in Denderhoutem van zaterdag ll.waar een dubbele moord werd gepleegd. In 2022 waren er 49118 meldingen bij de politie!