Bloemenhulde aan oorlogsmonumenten voor alle oorlogsslachtoffers

Merelbeke centrum en deelgemeenten

Burgemeester Filip Thienpont samen met schepenen en de NSB vaandeldragers en klaroenblazer brachten zaterdag en zondag hulde aan de oorlogsmonumenten in Flora, Munte, Merelbeke-centrum, Lemberge, Bottelare, Melsen en Schelderode

 

Elk jaar herdenkt Merelbeke op Wapenstilstand alle oorlogsslachtoffers en in het bijzonder de gesneuvelden van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Er werden bloemenkransen neergelegd en de lastpost geblazen. Een korte toespraak door Filip Thienpont over de gelegen schade in de regio en herstel.

 

11 November Wapenstilstand

Wapenstilstandsdag op 11 november is de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918, die het einde betekende van de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 1918 om 5 uur in de ochtend werd de Duitse capitulatie in het wapenstilstandsrijtuig op het westelijk front nabij Rethondes (Forêt de Compiègne, Bos van Compiègne) getekend door Foch en de Duitse delegatie, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur ’s ochtends. Tijdens deze laatste 6 uur vielen aan beide kanten nog vele slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was.